През последните няколко години все повече изследвания заключават, че съществува силна  връзка между нивата на витамин D в кръвта и наличието на акне по кожата.

Витамин D е мастноразтворим витамин, който се намира в мазни риби, млечни продукти и обогатени храни. Освен приет с храната, витамин D може да бъде синтезиран в организма, под действие на ултравиолетовите лъчи от слънчевата светлина.

Акнето (клинично известно като акне вулгарис) е състояние на кожата, което се характеризира с образуване на червени подутини или черни точки по кожата. Причините за акне са различни – могат да бъдат свързани с вътрешни или външни фактори. Дефицитът на витамин D е една от тях, като може да бъде причина както за началото на кожното заболяване, така и за влошаване симптомите на вече съществуващо акне.

Какво представлява акнето

Акнето е резултат от запушване на космените фоликули в кожата, обикновено от излишен субум или мъртви кожни клетки. Симптомите на заболяването са следните:

  • бели точки, които представляват затворени запушени пори;
  • черни точки - отворени запушени пори;
  • нежни червени подутини, наречени папули;
  • пустули, които съдържат гной;
  • болезнени бучки под кожата, наречени възли и кистозни лезии.

Огнищата на акне може да не са ограничени само по лицето, а да засегнат и други части на тялото като раменете, врата и гърба.

Как се появява акнето

Акнето се появява, когато порите на кожата се запушат със себум, мъртви дермални клетки и/или бактерии.

Всяка пора на кожата е отвор към фоликул. Фоликулът се състои от косъм и мастна жлеза, която го смазва. Тя освобождава себум (мазно вещество), който се движи нагоре по косъма, излиза извън пората и се освобождава върху кожата. Себумът поддържа кожата смазана и мека.

Възникването на един или повече проблеми в процеса на смазване на косъма води до образуването на акне. Накратко, причините за акне могат да бъдат:

  • производство на голямо количество кожен себум;
  • натрупване на мъртви кожни клетки, които запушват порите;
  • наличие на бактерии, навлезли дълбоко в пората.

Пъпката се появява, когато бактериите се размножават в запушена от мъртви дермални клетки пора, от която себумът не може да се отдели навън.

Кои са рисковите фактори за появата на акне

Множество проучвания в сферата на дерматологията потвърждават, че най-честите причини за акне са:

  • хормонални промени, причинени от пубертет или бременност;
  • лекарства, като някои противозачатъчни хапчета или кортикостероиди;
  • диета с високо съдържание на рафинирани захари и бързи въглехидрати, като бял хляб и чипс;
  • генетична предразположеност - родители, които са имали акне.

Дефицитът на витамин D може ли да бъде рисков фактор за акне.

През 2006 г. изследователи изчислили, че над 41% от населението на САЩ има дефицит на витамин D. Витамин D все още НЕ е посочен като официален рисков фактор за акне, според клиниката Майо.

През последните няколко години все повече изследвания са насочени върху това как витамин D регулира имунната система. Имено тази му функция може да обясни силната зависимост между нивата на витамин D в кръвта и здравето на кожата.

Проучване от 2014 г. заключава, че хората, страдащи от нодуло-кистозно акне са изложени на риск от по-тежки симптоми, ако имат ниски нива на витамин D. Друго проучване установява, че пациенти с акне имат значително подобрение на симптомите, след прием на перорални добавки с витамин D в продължение на шест месеца.

Каква е ползата от витамин D в комбинираната терапия за лечение на акне

Витамин D има антимикробни свойства. Ако акнето е причинено от бактериален свръхрастеж, приемът на перорални добавки на витамин D може да облекчи симптомите. Все още са необходими повече проучвания, за да се потвърди точния механизъм на действие.

Витамин D също така има и противовъзпалителни свойства. Наличието на оптимални нива на витамина в кръвта е предпоставка за намаляване на възпалителните симптоми свързани с акнето.

Как да си набавим необходимото количество витамин D

Ако страдате от недостиг на витамин D, допълнителното излагане на слънце няма да бъде достатъчно. Дерматолозите са обединени около тезата, че продължителното излагане на слънце не е най-добрият начин за получаване на витамин D. Излагането на слънце без използване на слънцезащитен крем, дори е рисков фактор за появата на рак на кожата.

Приемането на хранителни добавки и консумацията на храни, богати на витамин D, са най-добрите начини за увеличаване нивата му в комплексната терапия за лечението на акне. Храни, естествено богати на витамин D са млечните продукти, например мляко и сирене. При прием на перорална добавка с витамин D, препоръчителното количество е 100 микрограма (μg) на ден. Тъй като витамин D е мастноразтворим витамин, той може да се натрупва в организма. Следователно стриктно трябва да се следи спазването на препоръчителните дози. Добавките с витамин D е желателно да се приемат с храна.

Заключение

Ако страдате от повтарящо се акне, което не се повлиява от обичайното лечение, може да имате дефицит на витамин D. Обърнете се към вашия лекар или дерматолог, който може да ви назначи изследване на нивата на витамина в кръвта. След това ще прецени дали се касае за дефицит на витамин D или не и ще ви предпише необходимото лечение при нужда.

Източници:

Preliminary evidence for vitamin D deficiency in nodulocystic acne - Mustafa Turgut Yildizgören

Comparison of Vitamin D Levels in Patients with and without Acne: A Case-Control Study Combined with a Randomized Controlled Trial - Seul-Ki Lim

Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris - Alicja Kucharska

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар