Открийте кои хранителни вещества, витамини и минерали ви подкрепят във всеки етап от живота – и се уверете, че ги внедрявате в диетата си или ги приемате като добавка.

Независимо дали сте на 20 или 30 и мислите за бъдещето, или вече покорявате 60-те и 70-те, имате нужда от определени витамини и минерали, с чиято помощ да се чувствате като най-жизненото си и активно аз. Въпреки че нашите хранителни нужди се променят с възрастта, има определени витамини и минерали в подкрепа на различните аспекти от здравословното остаряване – от здравето на мускулите и костите до мозъчната дейност.

Тези нутриенти могат да се набавят с храната, чрез добавки или и с комбинация и от двете. В зависимост от вашия начин на живот, поносимост към храната и други проблеми, определени форми и храни може да са по-добри за вас от други. По-долу ще видим някои от най-популярните хранителни вещества, минерали и витамини при остаряване.

Витамин D

Витамин D има двойна функция в поддържането на имунитета и поддържането на здрави кости, зъби и мускули. Основният източник на витамин D е слънцето, но ако живеете в по-облачен климат, може да помислите за добавки, за да сте сигурни, че получавате достатъчно количество от този важен витамин.

Калций

Калцият е важен за всички, но е необходимо дамите да обърнат повече внимание на приема му и да се уверят, че е част от ежедневната им диета. Калцият поддържа здрави кости и зъби, както и функцията на мускулите. Млечните продукти и зеленолистните зеленчуци са чудесни източници на калций по отношение на диетата, но ако водите вегански начин на живот или имате непоносимост към лактоза, уверете се, че вашият мултивитамин е добър източник на калций или помислете за прием под формата на отделна добавка.

Магнезий

Магнезият е минерал, който поддържа функцията на мускулите. Той е чудесно допълнение към храната на всеки, но особено за тези, които водят активен начин на живот с тежки упражнения, тъй като магнезият също е от ключово значение и за релаксацията на мускулите. Тъй като физическите упражнения са от основно значение за здравословното стареене, вероятно ще искате да включите магнезия в тренировъчната си програма.

CoQ10

CoQ10 (коензим Q10) е хранително вещество, което помага за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система и клетъчната енергия, но нивата му намаляват с възрастта. Открива се в месо, мазна риба, ядки и авокадо, но е наличен и под формата на добавка. Има изразени антиоксидантни свойства и повишава жизнения тонус.

Витамин С

Витамин С не само поддържа здравето на имунитета и осигурява антиоксидантна защита, но също така укрепва колагена за здрава кожа – важна грижа на всяка възраст, но особено в по-късните години.

Витамин B12

B-витамините играят важна роля в много процеси в нашето тяло, но B12 е този, на който ще искате да обърнете специално внимание с напредване на възрастта. В по-напредналите години тялото ви не може да абсорбира B12 толкова лесно от храната. Тъй като B12 поддържа растежа на червените кръвни клетки, нервната функция и синтезата на ДНК, определено трябва да се обмисли добавянето му след 50 години.

Омега 3

Омега-3 мастните киселини не са витамини или минерали сами по себе си, но те са важни нутриенти за вашето здраве с напредване на възрастта. Омега-3 мастните киселини помагат за поддържане на здравословни нива на триглицеридите в кръвта и поддържат сърцето, кожата и ставите, нервната система, когнитивните функции, както и здравето на очите,

Калий

Калият е наистина важен минерал, който присъства във всички тъкани на нашето тяло. Открива се във високи нива в бананите, спанака и авокадото, наред с други храни. Важен е за поддържане на електролитния баланс в тялото, който е от значение и за сърдечните и мускулните контракции. Ако обаче приемате лекарства за отводняване (известни като диуретици) или такива за сърдечна недостатъчност, приемът на калий трябва да става само с консултация от лекар или фармацевт.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар