Всеки ден от косата ни падат между 50 и 100 косъма. Когато броят на падащите косми изведнъж се завиши внезапно и за кратък период от време забележим прогресиращо оредяване на косата, може би е време да превърнем грижата за косата и тялото си в приоритет.

Как изглежда нормалният цикъл на растеж на косата?

Растежът на косата има свой определен цикъл, съставен от фази. Космите растат от основата, свързана с дермалната пипла и кръвоносните съдове, които й доставят хранителни вещества. Фазите на растеж започват с анаген, който е най-дългият етап от процеса, траейки средно около 5-6 години. Ако косата и скалпа са здрави и няма вътрешна причина за забавяне на растежа, близо 90% от всички косми на главата на човек са в анагенната фаза на растеж по едно и също време. Темпото на растеж постепенно се забавя  към края на анаген, като основата на косъма се откъсва от дермалната папила и става по-светла, поради образуването на по-малко пигмент. Косъмът навлиза в катаген- фазата на смаляване на космения фоликул. Косъмът, който вече не получава хранителни вещества от капилярите, спира да расте, но стои на място по време на телогенната фаза на покой. Мъртвите косми остават върху главата ни за известно време, след което постепенно отпадат по време на екзоген фазата от цикъла на космен растеж. Някои трихолози считат екзоген фазата за част от телоген.

Какво представлява сезонният косопад?

Малко дерматологични състояния имат толкова силно психологично влияние върху самочувствието на хората, както косопада. Много фактори могат да доведат до ускорената загуба на коса, като откриването на причината понякога се явява най-трудната стъпка. Статистически повечето хора, оплакващи се от внезапно появил се обилен косопад, страдат от телоген ефлувиум. Той се развива под действието на фактори от външната среда като вируси, токсини или промени в метеорологичните условия. Състоянието се описва с остро настъпил дифузен косопад, без образуване на цикатрициална тъкан. Сезонният косопад е вид телоген ефлувиум, като дължи името си на сезонния характер на неговата поява. Най-често с настъпването на есенния или пролетния сезон се увеличава и броя на хора, засегнати от телоген ефлувиум. Те съобщават за временен период на усилено отпадане на косми, което се забелязва по увеличения брой косми, оставащи по четката за коса или възглавницата сутрин.

Добрата новина е, че сезонният косопад обичайно отшумява с времето и хората отново могат да се радват на нормален темп на растеж и отпадане. 

За да ускорим възстановяването и да стимулираме растежа, трябва да обърнем внимание не само на външното състояние на косата, но и на цялостното ни здраве.

Приемът на подходящи витамини или продукти, съдържащи незаменими микроелементи и аминокиселини, безспорно ще подобри състоянието на косата.

Особености на косопада при жените

Жените често посещават дерматолога с оплакване от повишена загуба на коса. След провеждане на подробен и изчерпателен преглед може да се постави точна диагноза за произхода на косопада. Прегледът включва: история на подобни проблеми в миналото, състояние на скалпа, форма на косопада, разглеждане на основата на отпадналите косми, провеждане на тест с издърпване и някои основни кръвни изследвания.

Сред по-разпространените скрити причини за загуба на коса е хранителният дефицит, предизвикан от спазване на бедна на макро и микронутриенти диета. Касае се за: недостиг на желязо, дефицит на витамин Д, дефицит на цинк, витамин Б12 и фолиева киселина. В случаите на установен недостиг, лечението се състои в суплементиране с липсващия витамин или микроелемент, както и увеличаване на приема на протеини и богати на нутриенти хранителни продукти в диетата.

Големите промени, които настъпват в женските полови хормони през различни периоди от живота на жената, дават своя отпечатък върху състоянието и растежа на косата.

Женското тяло преминава през огромни промени по време на бременността. Първият триместър е свързан с немалко стрес върху органите и системите, докато организма на жената се подготвя да износи нов живот. Косопадът по време на бременността е вид телоген ефлувиум. Близо 30% от космите минават във фаза на покой и отпадане, поради драматичните хормонални изменения, повишените хранителни нужди и психическите предизвикателства на бременността. По същата причина някои жени изживяват усилена загуба на коса и в следродилния период.

При настъпването на менопауза, почти половината жени съобщават за косопад и промяна в гъстотата и вида на косата си. Космените фоликули притежават рецептори за полови хормони като естроген и андрогени. Промяната в нивото на хормоните по време на менопауза и намаляването на естрогена води до промяна в нормалния цикъл на растеж на косата. Смята се, че естрогенът не просто влияе на растежа на косъма, но и го стимулира.

При андрогенната алопеция повишеното ниво на андрогените води до повишена загуба на коса. Дамите забелязват постепенно разширяване на пътя на косата им.

Какво може да помогне при косопад?

Продукти с витамин Б комплекс

Витамините от група Б са 8 водоразтворими витамини, които са неразривно свързани с нормалния метаболизъм в клетката. Единственият представител от групата Б, който тялото може да си образува само е биотинът. Останалите трябва да си доставим или чрез добре балансирана диета, или чрез хранителни добавки. С косопада са свързани основно: биотин, фолати, витамин Б12 и рибофлавин. Техният дефицит дава отражение върху клетъчния метаболизъм в космените фоликули и променя в негативна посока нормалния цикъл на растеж на косата.

Коса и кожа - премиум формула

Продуктът на  Nature's Way е създаден със специално внимание към нуждите на тялото ни, за да поддържаме здрава и жизнена коса. Формулата съдържа екстракти от билки, биотин и микроелементи, необходими за нормалния цикъл на растеж на косъма, като подхранват космените фоликули отвътре-навън. Продуктът е подходящ в периодите на засилено отпадане на коса, когато се касае за телогенен ефлувиум, поради влиянието на външни или вътрешни фактори. Може да се използва по време или след прекарано инфекциозно заболяване, довело до временен косопад. в ситуации на недоимъчни хранене и непълнозенна диета, хранителната добавка може да се използва, за да достави необходимите вещества за осъществяване на нормален по продължителност цикъл на растеж на косъма.

Биотин Форте с Цинк

Биотинът, известен още като витамин H или витамин Б7, е водоразтворим витамин. Той е важен кофактор на ензими в много метаболитни пътища в организма. Има доказателства от повече от 10 клинични изследвания за положителния ефект на приема на биотин за състоянието на косата. Именно поради това фокусът във формулата на продукта е върху биотин. Действието му е подислено от съдържанието на цинк, витамин С и витамини от групата Б. Подходящ е за зимния сезон, когато косата, кожата и ноктите се нуждаят от допълнителна грижа и подсилване.

Витамин Д и желязо

Изследвания са доказали, че дефицитът на витамин Д допринася са ускорената загуба на коса и развитието на телоген ефлувиум. Допълнителният прием на витамин Д може да подобри оплакванията както при телоген ефлувиум, така и при андрогенна алопеция. Често в подобни случаи суплементирането на витамин Д се съчетава с допълнителен прием на желязо, тъй като се открива подлежащ дефицит при страдащите от косопад. Съществува връзка и между алопеция ареата и ниското ниво на слънчевия витамин. Тъй като този вид косопад се дължи на автоимунна реакция към собствените космени фоликули, недостигът на витамин Д допринася за формиране на абнормната имунна реакция и появата на възпаление в скалпа.

Alive! Hair, Skin & Nails Multivitamin Gummy Premium Formula

Ежедневната грижа за косата зависи от това дали третираме скалпа и косъма с правилните продукти, но и от внимание към това, от какво се нуждае космения фоликул отвътре. Изборът на качествен мултивитаминен продукт с богато съдържание на най-важните витамини,микроелементи и растителни екстракти, необходими на кожата,ноктите и косата. доставянето на всички необходими вещества на космения фоликул, ще доведе до овладяване на сезонния косопад, освежаване на вида на кожата и подобряване на здравината на ноктите. Продуктът съдържа подкрепящи космения растеж витамини като биотин, витамин А и витамин Е, в съчетание с всички известни добавки, които са дават добри резултати в случаи на сезонен косопад или телогенен ефлувиум след вирусно заболяване. в този списък се нареждат: цинк и силиций, необходим за изграждането на колагена в тялото; хидролизиран колаген тип I- изгражда косата и кожата, намалява фините линии по лицето и накъсването на косата; силни антиоксиданти  като витамин С и лутеин.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар