Лежите будни през нощта и се чудите защо не можете да спите? Да разгледаме някои особености на съня и добавките, които могат да помогнат.

Напълно нормално е да имате лош сън от време на време, особено, ако свиквате с нова рутина. Въпреки това, ако лежите в леглото през нощта и често се случва да се взирате в тавана до ранна сутрин или пък се мятате насам-натам до малките часове, неспособни да получите почивката, за която тялото ви жадува, може би е време да поемете контрол над съня си.

Има известна разлика между безсънието и инсомнията (от латински за безсъние, използва се обикновено за разграничаване на спорадичното безсъние от тежката патологичната форма). Инсомнията се дефинира като смущения в това как се чувствате или функционирате, защото не спите добре или не спите достатъчно, което се изпитва постоянно, а не само от време на време. Представлява заболяване, което влошава качеството на живот и предизвиква усложнения в различни органи и системи. Ако имате подозрения за инсомния, консултацията със здравен специалист е належаща.

Обикновеното безсъние, от друга страна, може да изглежда така:

  • Трудно ви е да заспивате
  • Лежите будни за дълги периоди от време
  • Събуждате се няколко пъти през нощта
  • Събуждате се рано сутрин
  • Не се чувствате освежени, когато станете

Какво причинява безсъние?

Стрес

Стресът може да има различни негативни прояви, но ефектите, които оказва върху съня ви, могат да бъдат наистина неприятни. Високите нива на стрес могат да объркат и нарушат съня ви – да ви отнема повече време, за да заспите или да наруши циклите на съня. Загубата на сън може да попречи на системата за реакция на стреса на тялото, което води до повишаване на хормона на стреса кортизол, който след това допълнително нарушава съня, като това води до „омагьосан кръг“.

Лош график на съня

Заспиване в девет часа една вечер и в полунощ на следващата могат да подведат тялото ви. Лягането в различни часове може да наруши вашите циркадни ритми - естествените физически, умствени и поведенчески промени, които следват 24-часов цикъл. Но с натоварения начин на живот не е необичайно да се отклоним от редовния час за заспиване. Това от своя страна може да бъде причина за проблеми със съня.

Кофеин и алкохол

Пиенето на алкохол пречи на съня, независимо от вашата възраст или пол. Алкохолът действа като депресант на централната нервна система, който кара мозъчната ви дейност да се забави. Има седативен ефект, който може да ви направи сънливи, но пиенето е свързано с по-лошо качество на съня, поради влияние върху невротрансмитерите, поддържащи качествения сън.

Екрани преди лягане

Мелатонинът е естественият хормон в тялото ви, който отключва желанието за сън. Използването на електронни устройства с подсветка и мобилни телефони, които излъчват обогатена светлина с къса дължина на вълната (синя светлина) преди лягане, нарушава цялото естествено производство на този така необходим за съня хормон. Включете устройствата си в нощен режим или ги пропуснете изцяло за 30-60 минути преди лягане.

Какво мога да направя по въпроса?

Придържайте се към последователна рутина

Ако сте непоследователни в часовете на лягане, опитайте да си лягате 10-15 минути по-близо до желаното време за всяка вечер, за да направите заспиването малко по-лесно. Опитвайки се да определите официално време за лягане за себе си от раз, може да доведе до още по-голямо вътрешно безпокойство и непоследователност.

Приберете екраните

Опитайте да намалите използването на електроника през деня и нощта или да превърнете спалнята си в зона без екрани. Дори гледането на телевизия преди лягане може да влоши съня. Заложете на книга например.

Упражнения

Умерените до интензивни упражнения могат да подобрят качеството на съня за възрастни, като намалят времето, необходимо за заспиване. Физическата активност също може да ви помогне да се освободите от дневната сънливост и стреса.


Помощ от хранителни добавки

Хранителните добавки могат да помогнат за поддържане на съня и спокойствието на възрастните по различни начини.

Премиум формула за добър сън и релаксация Sleep Well - с валериана, маточина и витамин В2

Валерианата и маточината са добре познати и традиционно използвани билки при смущения на съня, тревожност и раздразнителност. Спомагат за отпускане на тялото и ума, подпомагат по-лесното заспиване. Комбинацията с витамин В2 предпазва нервната система и повишава устойчивостта на стрес. Билките притежават още и спазмолитично действие, отпускат мускулатурата, оказват благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система и подобряват храносмилането.

 Л-Теанин Контрол на стреса, фокус и добър сън

Л-теанинът е аминокиселина естествено срещаща се в зеления чай. Действа релаксиращо, без да предизвиква сънливост. Подобрява съня и помага на мозъка да отпочине. Намалява влиянието на възбудните невротрансмитери в мозъка и повишава нивата на допамин и серотонин. Подобрява когнитивните способности, редуцира нивата на стрес, подобрява качеството на съня и облекчава менструални болки.

Златен корен - премиум екстракт 250 mg

Златният корен е билков адаптоген поддържащ психо-емоционалния баланс и благоприятстващ състоянията на стрес, тревожност и умора. Регулира производството на кортизол и стимулира физическата и психическа издръжливост. Подобрява качеството на съня, повишава енергията, подобрява паметта и оказва благоприятен ефект върху кръвната захар, имунитета и кръвотворната функция.

Самбукус сироп за деца с черен бъз и мелатонин

Сиропът Самбукус за деца е необичайна комбинация между екстракт от плодове от бъз и мелатонин. Подпомага дейността на имунната система, допринася за справянето с настинки и благоприятства здравословния сън у децата. Мелатонинът е естественият в организма хормон на съня отговорен за заспиването и поддържането на фазите на съня. Подходящ е за деца между 3 и 12 години.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар