DHA представлява ключова съставка на пазара с хранителни добавки днес. Тя се препоръчва за профилактиката на редица заболявания, включително и от провъзпалителен и хроничен тип, но и за обща подкрепа на здравото тяло и здравия дух.

Не всеки обаче е напълно наясно какво точно представлява DHA. Друг проблем е откриването на най-качествената добавка, съдържаща тази незаменима за здравето съставка. В следващите редове ще ви дадем точните насоки по всички важни въпроси, свързани с DHA.

DHA като вид омега-3 мазнини

DHA има пряко отношение към един от основните видове полезни мазнини или така наречените омега-3, омега-6 и омега-9 мастни киселини. Те са вид есенциални мазнини. Ключовото при тях е, че тялото ни може да произвежда самостоятелно единствено омега-9 мастните киселини.  От друга страна, организмът ни се нуждае от наистина малко количество Омега-6, за да функционира оптимално.

Изводът е, че недостигът на омега-3 (по сравнение с омега-6 и омега-9) мастните киселини е най-рисков. Възможно е да настъпят проблеми с нервната и сърдено-съдовата система, както и влошаване на зрението, метаболизма и енергийния запас в тялото.

Омега-3 мастни киселини са налични в редица храни. По-конкретно, в природата съществуват два омега-3, а именно растителни и животински. Растителните са познати като алфа-линоленови киселини. Познати още и под съкращението ALA, можем да ги открием във вид на масло, а именно това на билките вечерна иглика, пореч и коноп, както и в повечето семена, ядки и дори ядливи водорасли.  

По-голям интерес обикновено представляват животинските омега-3 мазнини. Те се делят на два вида ейкозапентаенова киселина или EPA и въпросната DHA, тоест докозахексаеновата киселина.

DHA и рибеното масло

Най-богатите и надеждни източници и на EPA, и на DHA са мазните риби. Неслучайно DHA дълги години бе познато и като рибено масло. Морските дарове обаче съдържат и двата типа животински омега-3 мазнини. По-често се коментира DHA поради два основни факта.

От една страна, в процентно съотношение DHA е повече от EPA в почти всеки тип риба. От друга страна, някои научни изследвания твърдят, че на ден човешкото тяло има нужда от по-голямо количество DHA по сравнение с EPA.

Доказаните в науката ползи от DHA

Защо обаче DHA е толкова ключова киселина за човешкото здраве? Значението й за организма се свежда до широк кръг от ползи, включително:

  • Подобрява комуникационната дейност между централната и периферна нервна система, като има особено значение за мозъчните функции и по-конкретно за поддържането на добра памет, както и поддържането на естествената му функция да ускорява възстановяването след емоционална и физиологична травма;
  • Подобрява значително очното здраве и намалява рисковете от влошаване на зрението в напреднала възраст, тъй като е градивен елемент на ретината и съдейства за превенция от макулна дегенерация;
  • Осигурява надеждна подкрепа и за майката, и за плода по време на бременност. DHA гарантира правилното развитие на ембриона, но намалява рискове като преждевременно раждане, молоформации, отключване на аутизъм или хиперактивност в ранна детска възраст;
  • Подобрява превенцията от всякакъв тип ревматоидни заболявания, като при наличие на такова може да намали значително симптомите като подуване, болка и усещане за скованост, но също така и риска от трайно увреждане на тъканите в костите, хрущяла и ставите;
  • Осигурява универсален противовъзпалителен ефект за тялото, а не само по отношение на опорно-двигателния апарат. Смята се, че DHA е чудесна алтернатива за контрола и на други хронични и автоимунни заболявания;
  • Поддържа в оптимално състояние кожата, като има данни, че DHA подобрява състоянието на акне, розацея и някои форми на екзема;
  • Подпомага профилактиката на респираторния тракт, като има благоприятен ефект в контрола на хронични състояния като астма и ХОББ;
  • Има комплексно подкрепящо действие за органите на сърдечно-съдовата система, като регулира кръвното налягане, намалява отлагането на плака в кръвоносните съдове и риска от атеросклероза и свръхнатрупване на калций;
  • Съдейства за оптимизирането на психичното здраве и облекчава симптомите при силно нервно напрежение, безпокойство и дори депресия.

 

Защо Премиум рибено масло Mega-DHA на Nature’s Way е оптимален за всеки избор?

DHA може да се открие буквално във всеки магазин и сайт за хранителни добавки. Трудността настъпва, когато трябва да изберем конкретен продукт. Днешната ни препоръка е от Nature’s Way.

Премиум рибено масло Mega-DHA на Nature’s Way, според нас, е оптимален вариант за качествен продукт с DHA поради няколко ключови фактора. На първо място, брандът е добре познат с първокласните си здравословни средства, изключващи каквито и да е вредни елементи в своя състав.

На второ място, за този продукт е използван иновативен метод за извличане на DHA от рибното масло. По-конкретно производителят въвежда така наречената молекулярна дестилация. Благодарение на този подход омега-3 мастните киселини не само че запазват своята чистота и максимална за здравето концентрация, но и се усвояват в пъти по-ефикасно от човешкото тяло.

Не правете компромис със собственото си здрава и изберете надеждната омега-3 добавка в лицето на Премиум рибено масло Mega-DHA на Nature’s Way.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар