Медицинските гъби са група гъби, известни със своите благоприятни за здравето свойства. Те се използват от векове в традиционната медицина, а сега набират популярност и в западните страни заради потенциалните си ползи. Тези гъби обикновено не се консумират като храна поради горчивия им вкус, а вместо това се предлагат под формата на екстракти или прах. Те са богати на хранителни вещества, протеини и биоактивни съединения, което ги прави ценни като хранителни добавки.

Микологията е науката, която се занимава с изучаване на гъбите, а микотерапия означава лечение чрез гъби. Микотерапията е застъпена в традиционната медицина на редица народи и е особено популярна в Япония и други страни от Азия. Някои от най-водещите изследователи и научни открития са именно от Япония. Поради голямата популярност на медицинските гъби в Япония, повечето лечебни гъби стават известни по света със своите японски имена, обикновено съдържащи наставката „такé“ означаващо гъба на японски.

Полезни качества на медицинските гъби

 

  • Подкрепа на имунната система: Те могат да помогнат за укрепване на имунната система.
  • Антиоксиданти: Богат източник на съединения, които помагат в борбата с клетъчното стареене
  • Здравословен отговор на възпалението: Могат да подпомогнат естествения отговор на организма при възпаление.
  • Баланс на кръвната захар: Някои от тях имат свойства, които помагат за балансиране на нивата на кръвната захар.
  • Здраве на мозъка и познавателна способност: Някои видове, като лъвската грива, са известни с това, че подпомагат мозъчната функция и регенерирането на неврони.
  • Подкрепа на нервната система: Те могат да повлияят благоприятно на цялостното здраве на нервната система.
  • Енергия и издръжливост: Известно е, че някои видове гъби, като Кордицепс, повишават енергията и издръжливостта.

Рейши

 

Рейши (Ganoderma lucidum, лакирана ганодерма, богородична ръчица) е една от най-популярните и високи ценени медицински гъби. Тя е космополитен вид и се среща по цял свят, включително и в България. Най-популярното име, под което обичайно се споменава е „Рейши“, което идва от японски език и означава „гъба фантом“, поради трудното ѝ намиране в природата. Има сведения, че рейши се използва в традиционната медицина на редица народи, предимно от Азия от повече от 2000 години. Към настоящето за гъбата и лечебните ѝ свойства се знае много, благодарение на редица проучвания.

Рейши съдържа полизахариди, бета-глюкан, алкалоиди, гликозиди, ергостерол, бета-ситостерол, тритерпени и други. Гъбата действа като адаптоген, повишавайки неспецифично съпротивителните сили на организма. Стимулира имунната система и подпомага борбата с редица инфекции. Оказва силно антиоксидантно и противовъзпалително действие. Установено е противораково действие в проучвания при животни. Проявява още противовирусно действие, посредством модулиране на синтезата на интерферони. Може да стимулира действието на надбъбречните жлези. Подпомага детоксикацията на черния дроб. Увеличава белите кръвни клетки и хемоглобина в периферната кръв на опитни животни. Регулира кръвното налягане и може да оказва благоприятно действие при някои репродуктивни проблеми. Ситостеролът може да повлиява благоприятно нивата на холестерол.

Шийтаке

 

Шийтаке (Lentinula edodes, змийско масло, пасаниева гъба) е друга много популярна медицинска гъба. Среща се в диво състояние предимно в Източна Азия, Китай, Япония, Корейския полуостров. Засега не е потвърдена в България, макар че се култивира успешно. Отличава се със специфичен приятен аромат. Богата е на 1,3-бета-глюкан, други полизахариди, ергостерол, еритаденин, витамини, органични киселини, ензими и други. Високопречистени фракции от полизахариди са известни като лентинан. Проявява имуностимулиращо, противовирусно, противораково и антиоксидантно действие. Подпомага състоянието при хипертония и висок холестерол. Оказва благоприятно действие при респираторни заболявания. Според проучвания шийтаке може да оказва благоприятен ефект при химио и лъчетерапия. Екстракти от шийтаке са показали антифиброзно действие при заболявания на черния дроб.

Майтаке

 

Майтаке (Grifola frondosa, „танцуваща гъба“, възседулка, овча глава). Разпространена е в Азия, Северна Америка и Европа, включително в България. У нас е включена в Червената книга. През последните години майтаке е обект на усилени проучвания. Отново основни биологично активни вещества са полизахаридите начело с бета-D-глюкан. Докладвано е противораково действие, посредство стимулиране на макрофагите. При опитни животни е установен положителен противораков ефект при рак на панкреаса и рак на простатата. Смята се, че може да действа допълващо на химиотерапията и лъчетерапията. Скорошни изследвания докладват ефект в контрола на кръвната захар. Установено е още антихолестеролно действие, противовирусно действие и контролиране на високото кръвно налягане. Според японски учени екстракти от гъбата могат да повлияват благоприятно затлъстяването чрез инхибиране на превръщането на определени клетки в адипоцити. Докладван е още и потискащ апетита ефект.

Лъвска грива

 

Ямабушитаке (Hericium erinaceus, херициум, лъвска грива, „Lion’s mane”, игловиден корал). У нас тази гъба е известна предимно като игловиден корал, а в англоговорящите страни като лъвска грива „Lion’s mane”. Името произлиза от специфичния и външен вид, който наподобява корал или буквално напомня на гривата на лъв, но в чисто бял цвят. Специфичен ефект, установен за тази гъба, е влиянието ѝ върху NGF (nerve growth factor, невротрофичен фактор или нервен растежен фактор), който оказва съществено влияние върху растежа и диференциацията на нервните клетки. Установено е, че нивата на NGF са абнормално ниски при деменция и Алцхаймер. Доказано е още, че NGF може да ускорява заздравяването на раните и да подпомага лечението на язви на кожата и роговиците. В контролирани проучвания е установен благоприятен ефект при демеция, подобряване на когнитивните способности, подобряване на паметта. Според проучвания от 2007 екстракти от гъбата могат да повлияват благоприятно състоянието при множествена склероза поради протективен ефект върху аксоните и миелиновите обвивки на невроните. Всички тези ефекти правят гъбата особено подходяща при невродегенеративни заболявания и имуномедиирани възпалителни процеси.

Кордицепс

 

Кордицепс (Cordyceps sinensis, китайска гъсенична гъба) е друга много популярна медицинска гъба. Много отличително за кордицепса е, че представлява паразит по насекомите. Плодните тела имат издължена форма. Характерно за кордицепса е, че повлиява поведението на насекомото гостоприемник с нетипични действия като излагане на хищници или напускане на гнезда и кошери с цел увеличаване на разпространението на спорите. Съдържа имуностимулиращи полизахариди (галактоманани, кордицепна киселина), аминокиселини, мастни киселини, полиамини и екдистерони. Действа като адаптоген, антиоксидант, има антиастматично и нефропротективно дествие. Понижава холестеролът. Стимулира имунната система и съдейства за увеличаване на енергията и издръжливостта при физически натоварвания. Специфично съединение за кордицепса е кордицепин. За него са докладвани противовъзпалителни, антидепресантни, противоисхемични и противоракови свойства. Оказва подпомагащ ефект при сексуална дисфункция и понижено либидо.

Броят на лечебните гъби никак не се изчерпва дотук. Познати са още многобройни медицински гъби като Чага (Inontus obliquus), Химематсутаке (Agaricus brasiliensis), Енокитаке (Flammulina velutipes), Каваратаке (Trametes versicolor) и други. Богатството, което предлага природата в лицето на медицинските гъби е незаменимо, а ползите за здравето безценни.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар