- Д-р Ивета Петрова
- Здраве и красота , Кости, стави и тъкани , Нервна система , Сърдечносъдова система
- 0 коментари
- Тагове: Омега мастни киселини
Какво представляват мастните киселини
Мастните киселини са органични съединения, съставени от въглеводородна верига и карбоксилна група (-СООН). Те са основен компонент на липидите (до 70%) при някои видове организми, а при други съществуват в състава на триглицериди, фосфолипиди и холестеролови естери. Във всяка от тези форми мастните киселини са важен енергиен източник и структурен компонент на клетките.
Наситени мастни киселини - маслена, валерианова, миристинова, палмитинова, стеаринова. Те са изградени от вериги от въглеродни атоми, свързани с единични връзки С-С.
Ненаситени мастни киселини - омега-3 и омега-6 - олеинова, линоленова, линолова. При тях въглеродните атоми във веригите се свързват както с единични С-С връзки, така и с двойни С=С или тройни C≡C. Това определя възможността ненаситените мастни киселини да съществуват в природата под цис- и транс- форми. И двете форми имат еднакъв химичен състав, но различна пространствена структура и затова биологичната им роля може да се различава драстично.
Когато циркулират в кръвната плазма мастните киселини се означават като неестерифицирани свободни мастни киселини. В кръвта те са винаги свързани с транспортен протеин, например албумин, защото са неразтворими във вода. В човека, мастните киселини се формират от въглехидрати предимно в черен дроб, мастна тъкан и млечни жлези по време на лактация. Въглехидратите се превръщат в пируват чрез процес наречен гликолиза - това е първата стъпка в сложния процес на синтезиране на мастните киселини.
Препоръчителният дневен прием на мазнини се равнява на 20-35% от общия калориен прием. Те не бива да се изключват от диетата напълно, тъй като са жизненоважни за общото функциониране на организма. Единственият вид мастни киселини, които е препоръчително да се избягват са трансмазнините (хидрогенирани). Те най-често се намират в пържени, преработени храни, маргарини. Препоръчва се техният дневен прием да не превишава 1%, тъй като повишавайки нивата на “лошия” LDL-холестерол водят до атеросклероза, миокарден инфаркт, инсулт.
Изследвания доказват, че някои видове диети, като Средиземноморската например, са много полезни за общото здраве и повишават продължителността на живота - това е така, защото в тях са включени много полиненаситени мастни киселини.
Oсновни видове ненаситени мастни киселини
Мононенаситени - имат само една двойна двойна въглеродна връзка. Много проучвания доказват, че консумацията на такива намалява риска от сърдечно-съдови инциденти и удължава общата продължителност на живота. С високо съдържание на мононенаситени МК са зехтинът, ядки, маслини, авокадо.
Полиненаситени - имат повече от една двойна въглеродна връзка: омега-3 (алфа-линоленова, ейкозапентаенова, докозахексаенова) и омега-6 (линолова, арахидонова). Те са жизненоважни за правилното функциониране на всички органи. Тъй като не се синтезират в организма, трябва да се приемат с храната. Най-добри източници са рибата и всякакви морски дарове, ядки, семена, ленено, слънчогледово, рапично масло.
Ползите от Омега-3 мастните киселини
Омега-3 мастните киселини (МК) са изключително важни за правилното функциониране на организма. В групата им попадат алфа-линоленова киселина (ALA), ейкозапентаенова киселина (EPA), докозахексаенова киселина (DHA). Имат множество полезни ефекти за мозъка и тялото. Много малко нутриенти са изучени в такава дълбочина, в каквато са изучени омега-3 МК.
Борят се с депресията и тревожността
Депресията е афективно разстройство и е едно от най-често срещаните заболявания в световен мащаб. Включва основно негативни симптоми, като тъга, летаргия, меланхолия, анхедония (невъзможност за усещане на удоволствия), апатия, брадилалия (бавен говор), брадипсихия (забавен мисловен процес), бавна походка, поглед в земята, отчуждение.
Тревожността представлява непрекъснато притеснение, нервност, които не могат да се рационализират и не могат да се контролират. Често води след себе си до паник атаки и депресия.
Проучванията показват, че хора, които консумират омега-3 мастни киселини редовно са изложени на по-нисък риск от изпадане в депресивни настроения. Най-силно антидепресивно действие има ейкозапентаеновата киселина (EPA).
Важни за здравето на очите
Докозахексаеновата киселина (DHA) e основен структурен компонент на ретината. Липсата й може да доведе до влошаване на зрението, изкривени образи, трудно фокусиране. Приемът на омега-3 мастни киселини редуцира риска от настъпване на макулна дегенерация – една от главните причини за слепота.
Есенциални за правилното развитие на мозъка при децата
Докозахексаеновата киселина възлиза на 40% от всички полиненаситени мастни киселини в мозъка и 60% от тези в ретината. Следователно не е изненадващ факта, че децата хранени с DHA-обогатени формули имат по-добро зрение от тези, хранени без.
Приемът на достатъчно омега-3 МК по време на бременността се асоциира с множество ползи за плода, като: по-висок коефициент на интелигентност, по-добри социални умения, понижен риск от поведенчески агресивни прояви и от развитие на аутизъм, церебрална парализа, синдром на разстройство на вниманието и хиперактивност.
Омега-3 МК понижават риска от сърдечно-съдови инциденти
Най-честите сърдечно-съдови инциденти са миокардния инфаркт и мозъчния инсулт. Те се посочват като главните причини за преждевременна смърт в световен мащаб. Проучвания, проведени още преди десетки години отбелязали, че обществата, в които се консумира повече риба страдат по-рядко от сърдечно-съдови заболявания.
Понижават нивата на триглицеридите в кръвта – обикновено с 15-30% от изходните нива;
Понижават кръвното налягане при пациенти с артериална хипертония;
Повишават нивата на „добрия“ HDL-холестерол и снижават тези на „лошия“ LDL-холестерол;
Намаляват тромбообразуването – омега-3 МК възпрепятстват слепването на тромбоцитите и агрегацията им. Така се понижава риска от исхемичен инсулт, миокарден инфаркт, запушване на малки кръвоносни съдове;
Регулирайки нивата на холестерол и триглицериди, омега-3 МК директно възпрепятстват развитието на атеросклероза – плаки по големите кръвоносни съдове, които променят хемодинамиката на кръвта и водят до стеснения, запушвания, тромби, исхемия;
Противовъзпалителен ефект – омега-3 МК потискат синтезата на някои възпалителни медиатори (ейкозаноиди и цитокини), отделяни от организма по време на инфекции, остри и хронични възпаления.
Имат положително действие върху пациенти с метаболитен синдром
Този ефект се свързва с нормализиране на липидния статус, кръвното налягане, подобряване на инсулиновата резистентност. Има данни, че омега-3 МК подобряват цялостния липиден метаболизъм и спомагат за разграждане на мазнините. По този начин спомагат за намаляване на телесното тегло.
Имат протективно действие по отношение на автоимунните заболявания
При автоимунните заболявания имунната система атакува собствени клетки, тъй като не може да отдиференцира чуждите от своите. Ярък пример е захарният диабет тип 1, при който имунната система атакува бета-клетките в Лангерхансовите острови на панкреаса, а именно те синтезират инсулин. Когато тези клетки се разрушат, спира и производството на инсулин и се развива хипергликемия, която е особено опасна за всички органи и кръвоносни съдове.
Според проучванията, приемът на омега-3 МК в ранна детска възраст е свързан с чувствително намален риск от развитие на автоимунните заболявания захарен диабет тип 1, множествена склероза, ревматоиден артрит, хроничен улцерозен колит, болест на Крон и псориазис. Омега-3 МК помагат в намаляването на възпалителните процеси при гореспоменатите заболявания и облекчаване на симптомите им.
Ползи от Омега-6 мастните киселини
Те, също като омега-3, са полиненаситени мастни киселини. Откриват се в растителните масла (царевично, рапично, слънчогледово, соево), розово масло, ядки, семена. Представители на тази група са линоленова и гама-линоленова киселини, ейкозадиенова киселина, арахидонова киселина.
Невропротективен ефект
Укрепват дейността на нервните клетки (неврони). Според проведени проучвания приемът на омега-6 забавя прогресията на множествената склероза. Това твърдение е много обещаващо и е база за още клинични изпитвания. Освен това, омега-6 възпрепятства развитието и намаля тежестта на синдромът на дефицит на вниманието с хиперактивност при деца. Най-добър ефект се отчита при комбиниран прием на омега-3 и омега-6.
Подобряване на зрителните функции
Има силни предположения, че приемът на омега-6 веднъж дневно подобрява замъгляването на зрението, умората, разнася мастните секрети от очните жлези (Мейбомиеви жлези, намиращи се в клепачите), възпрепятстване развитието на ечемик, хордеолум, по-лесно разнасяне на отоци по клепачите. Освен това ускорява възстановяването след очни операции.
Защитаване на сърдечния мускул и кръвоносните съдове от увреда
Тези ефекти са свързани с намаляването на холестерола и триглицеридите, разнасяне на атеросклеротичните плаки и възпрепятстване образуването им. Ненаситените мастни киселини чувствително намаляват риска от развитието на коронарна болест, съдова болест, исхемичен инсулт, миокарден инфаркт.
Полезни за развитието на детския мозък
Доказано е, че подобряват паметта, когнитивните процеси, невропластичността, концентрацията.
Продуктите на Nature’s Way - ефективен начин да си набавим необходимите омега-3 и омега-6 мастни киселини
Nature’s Way е основана през 1969 г. в САЩ и днес произвежда над 500 природни продукта с високо качество и разнообразно предназначение - билкови екстракти, витамини, минерали, хомеопатични продукти. Компанията работи по стандарт, отговарящ на Добрите производствени практики. Nature’s Way е бранд, който използва най-съвременните ДНК биотехнологии за удостоверяване автентичността и качеството на билковите продукти. В тях не се използват ГМО и са изцяло органични - растенията се отглеждат при оптимални условия и се преработват по щадящи технологии.
В тази статия ще ви запознаем с два от продуктите на марката, които съдържат така важните за нас омега-3 и омега-6 мастни киселини. Те са висококачествени, балансирани комбинации от всички най-есенциални за организма ни мастни киселини.
Nature’s Way Mega 3/6/9 Omega Blend - 90 софтгел капсули
Този продукт допринася за поддържане на хормоналния баланс, за оптимално здраве на ставите и сърдечно-съдовата система. В състава си включва най-важните Омега ненаситени мастни киселини от групите омега-3, омега-6 и омега-9:
Алфа-линоленова киселина (ALA);
Ейкозапентаенова киселина (EPA);
Докозахексаенова киселина (DHA);
Линолова киселина (LA);
Гама-линоленова киселина (GLA);
Олеинова киселина (OA).
Освен тях, във формулата са включени и пречистени студено пресовано маслиново масло, ленено масло, дестилирано рибено масло, витамин Е. Интересна съставка е билката пореч, позната още като “лечебна краставица”. От нейните семена се извлича гама-линоленова киселина. Освен нея, поречът е богат на палмитинова и олеинова киселини, които имат понижаващ холестерола ефект.
Основни ползи от приема
Понижаване на нивата на холестерола в кръвта;
Регулиране на метаболизма и стимулиране обмяната на веществата;
Протективно действие върху сърцето и кръвоносните съдове;
Допринася за здрава и еластична кожа;
Подобряване здравето на ставите и мускулите;
Облекчаване на симптомите на предменструален синдром - дискомфорт, смяна на настроенията, депресия, раздразнителност;
Подкрепя нормалната дейност на ендокринната система - щитовидна жлеза, хипофиза, хипоталамус;
Невропротективен ефект - защитава невроните от увреждане, подобрява паметта и концентрацията;
Стимулира имунната система и я подсилва - така организма е с повишени естествени защитни механизми и по-лесно се справя с настинки, бронхити, инфекции на дихателните пътища.
NutraVege Omega-3 мастни киселини, извлечени от водорасли
Това е натурален продукт, спомагащ за оптимално състояние на очите, мозъка, сърцето и кръвоносните съдове. Разработен е по специална технология за вегетарианци, които не консумират и не обичат вкуса на риба в традиционните хранителни добавки с Омега-3. Софтгел капсулите на този продукт са без вкус и мирис. Съдържат висококачествено масло от водорасли от вид Schizochytrium spp, което е уникално за пазара, тъй като се добива по специфична технология. В съставът на NutraVege Omega-3 се включват:
Масло от водорасли Schizochytrium spp.;
Омега-3 мастни киселини;
Ейкозапентаенова киселина (EPA);
Докозахексаенова киселина (DHA).
Ползи от приема на NutraVege Omega-3 от водорасли
За нормално функциониране на сърцето и кръвоносните съдове;
Намаляване риска от атеросклероза;
Спомага за по-добро зрение и предпазва очните дъна от увреди;
Предотвратява умората в очите;
Нормализиране на липидния статус - намалява холестерола и триглицеридите;
Намалява риска от болестно затлъстяване;
Укрепва дейността на нервната система - подобрява фокуса и паметта, спомага за по-лесно усвояване на нов материал;
Подобрява настроението.
Продуктите на Nature’s Way са висококачествени и създадени в съответствие със съвременните критерии за добри производствени практики. Комбинират най-важните съставки, които рядко успяваме да си набавим чрез храната, с цел да подобрят здравето и качеството на живот на своите потребители. Продуктите NutraVege Omega-3 и Mega 3/6/9 Omega Blend са чудесно допълнение към ежедневната ни хранителна диета, тъй като доставят есенциалните за нас полиненаситени мастни киселини - за здрави стави, мозък и сърдечно-съдова система.
Свързани продукти
Коментари (0)
Нов коментар