Какво представляват мастните киселини

Мастните киселини са органични съединения, съставени от въглеводородна верига и карбоксилна група (-СООН). Те са основен компонент на липидите (до 70%) при някои видове организми, а при други съществуват в състава на триглицериди, фосфолипиди и холестеролови естери. Във всяка от тези форми мастните киселини са важен енергиен източник и структурен компонент на клетките.

  • Наситени мастни киселини - маслена, валерианова, миристинова, палмитинова, стеаринова. Те са изградени от вериги от въглеродни атоми, свързани с единични връзки С-С. 

  • Ненаситени мастни киселини - омега-3 и омега-6 - олеинова, линоленова, линолова. При тях въглеродните атоми във веригите се свързват както с единични С-С връзки, така и с двойни С=С или тройни C≡C. Това определя възможността ненаситените мастни киселини да съществуват в природата под цис- и транс- форми. И двете форми имат еднакъв химичен състав, но различна пространствена структура и затова биологичната им роля може да се различава драстично.

Когато циркулират в кръвната плазма мастните киселини се означават като неестерифицирани свободни мастни киселини. В кръвта те са винаги свързани с транспортен протеин, например албумин, защото са неразтворими във вода. В човека, мастните киселини се формират от въглехидрати предимно в черен дроб, мастна тъкан и млечни жлези по време на лактация. Въглехидратите се превръщат в пируват чрез процес наречен гликолиза - това е първата стъпка в сложния процес на синтезиране на мастните киселини.

Препоръчителният дневен прием на мазнини се равнява на 20-35% от общия калориен прием. Те не бива да се изключват от диетата напълно, тъй като са жизненоважни за общото функциониране на организма. Единственият вид мастни киселини, които е препоръчително да се избягват са трансмазнините (хидрогенирани). Те най-често се намират в пържени, преработени храни, маргарини. Препоръчва се техният дневен прием да не превишава 1%, тъй като повишавайки нивата на “лошия” LDL-холестерол водят до атеросклероза, миокарден инфаркт, инсулт.

Изследвания доказват, че някои видове диети, като Средиземноморската например, са много полезни за общото здраве и повишават продължителността на живота - това е така, защото в тях са включени много полиненаситени мастни киселини. 

Oсновни видове ненаситени мастни киселини

  1. Мононенаситени - имат само една двойна двойна въглеродна връзка. Много проучвания доказват, че консумацията на такива намалява риска от сърдечно-съдови инциденти и удължава общата продължителност на живота. С високо съдържание на мононенаситени МК са зехтинът, ядки, маслини, авокадо.

  2. Полиненаситени - имат повече от една двойна въглеродна връзка: омега-3 (алфа-линоленова, ейкозапентаенова, докозахексаенова) и омега-6 (линолова, арахидонова). Те са жизненоважни за правилното функциониране на всички органи. Тъй като не се синтезират в организма, трябва да се приемат с храната. Най-добри източници са рибата и всякакви морски дарове, ядки, семена, ленено, слънчогледово, рапично масло. 


Ползите от Омега-3 мастните киселини

Омега-3 мастните киселини (МК) са изключително важни за правилното функциониране на организма. В групата им попадат алфа-линоленова киселина (ALA), ейкозапентаенова киселина (EPA), докозахексаенова киселина (DHA). Имат множество полезни ефекти за мозъка и тялото. Много малко нутриенти са изучени в такава дълбочина, в каквато са изучени омега-3 МК.


  • Борят се с депресията и тревожността

Депресията е афективно разстройство и е едно от най-често срещаните заболявания в световен мащаб. Включва основно негативни симптоми, като тъга, летаргия, меланхолия, анхедония (невъзможност за усещане на удоволствия), апатия, брадилалия (бавен говор), брадипсихия (забавен мисловен процес), бавна походка, поглед в земята, отчуждение.

Тревожността представлява непрекъснато притеснение, нервност, които не могат да се рационализират и не могат да се контролират. Често води след себе си до паник атаки и депресия.

Проучванията показват, че хора, които консумират омега-3 мастни киселини редовно са изложени на по-нисък риск от изпадане в депресивни настроения. Най-силно антидепресивно действие има ейкозапентаеновата киселина (EPA).

  • Важни за здравето на очите

Докозахексаеновата киселина (DHA) e основен структурен компонент на ретината. Липсата й може да доведе до влошаване на зрението, изкривени образи, трудно фокусиране. Приемът на омега-3 мастни киселини редуцира риска от настъпване на макулна дегенерация – една от главните причини за слепота.

  • Есенциални за правилното развитие на мозъка при децата

Докозахексаеновата киселина възлиза на 40% от всички полиненаситени мастни киселини в мозъка и 60% от тези в ретината. Следователно не е изненадващ факта, че децата хранени с DHA-обогатени формули имат по-добро зрение от тези, хранени без.

Приемът на достатъчно омега-3 МК по време на бременността се асоциира с множество ползи за плода, като: по-висок коефициент на интелигентност, по-добри социални умения, понижен риск от поведенчески агресивни прояви и от развитие на аутизъм, церебрална парализа, синдром на разстройство на вниманието и хиперактивност.

  • Омега-3 МК понижават риска от сърдечно-съдови инциденти

Най-честите сърдечно-съдови инциденти са миокардния инфаркт и мозъчния инсулт. Те се посочват като главните причини за преждевременна смърт в световен мащаб. Проучвания, проведени още преди десетки години отбелязали, че обществата, в които се консумира повече риба страдат по-рядко от сърдечно-съдови заболявания.

  • Понижават нивата на триглицеридите в кръвта – обикновено с 15-30% от изходните нива;

  • Понижават кръвното налягане при пациенти с артериална хипертония;

  • Повишават нивата на „добрия“ HDL-холестерол и снижават тези на „лошия“ LDL-холестерол;

  • Намаляват тромбообразуването – омега-3 МК възпрепятстват слепването на тромбоцитите и агрегацията им. Така се понижава риска от исхемичен инсулт, миокарден инфаркт, запушване на малки кръвоносни съдове;

  • Регулирайки нивата на холестерол и триглицериди, омега-3 МК директно възпрепятстват развитието на атеросклероза – плаки по големите кръвоносни съдове, които променят хемодинамиката на кръвта и водят до стеснения, запушвания, тромби, исхемия;

  • Противовъзпалителен ефект – омега-3 МК потискат синтезата на някои възпалителни медиатори (ейкозаноиди и цитокини), отделяни от организма по време на инфекции, остри и хронични възпаления.


  • Имат положително действие върху пациенти с метаболитен синдром

Този ефект се свързва с нормализиране на липидния статус, кръвното налягане, подобряване на инсулиновата резистентност. Има данни, че омега-3 МК подобряват цялостния липиден метаболизъм и спомагат за разграждане на мазнините. По този начин спомагат за намаляване на телесното тегло.

  • Имат протективно действие по отношение на автоимунните заболявания

При автоимунните заболявания имунната система атакува собствени клетки, тъй като не може да отдиференцира чуждите от своите. Ярък пример е захарният диабет тип 1, при който имунната система атакува бета-клетките в Лангерхансовите острови на панкреаса, а именно те синтезират инсулин. Когато тези клетки се разрушат, спира и производството на инсулин и се развива хипергликемия, която е особено опасна за всички органи и кръвоносни съдове. 

Според проучванията, приемът на омега-3 МК в ранна детска възраст е свързан с чувствително намален риск от развитие на автоимунните заболявания захарен диабет тип 1, множествена склероза, ревматоиден артрит, хроничен улцерозен колит, болест на Крон и псориазис. Омега-3 МК помагат в намаляването на възпалителните процеси при гореспоменатите заболявания и облекчаване на симптомите им.

Ползи от Омега-6 мастните киселини

Те, също като омега-3, са полиненаситени мастни киселини. Откриват се в растителните масла (царевично, рапично, слънчогледово, соево), розово масло, ядки, семена. Представители на тази група са линоленова и гама-линоленова киселини, ейкозадиенова киселина, арахидонова киселина.

  • Невропротективен ефект 

Укрепват дейността на нервните клетки (неврони). Според проведени проучвания приемът на омега-6 забавя прогресията на множествената склероза. Това твърдение е много обещаващо и е база за още клинични изпитвания. Освен това, омега-6 възпрепятства развитието и намаля тежестта на синдромът на дефицит на вниманието с хиперактивност при деца. Най-добър ефект се отчита при комбиниран прием на омега-3 и омега-6.

  • Подобряване на зрителните функции

Има силни предположения, че приемът на омега-6 веднъж дневно подобрява замъгляването на зрението, умората, разнася мастните секрети от очните жлези (Мейбомиеви жлези, намиращи се в клепачите), възпрепятстване развитието на ечемик, хордеолум, по-лесно разнасяне на отоци по клепачите. Освен това ускорява възстановяването след очни операции.

  • Защитаване на сърдечния мускул и кръвоносните съдове от увреда

Тези ефекти са свързани с намаляването на холестерола и триглицеридите, разнасяне на атеросклеротичните плаки и възпрепятстване образуването им. Ненаситените мастни киселини чувствително намаляват риска от развитието на коронарна болест, съдова болест, исхемичен инсулт, миокарден инфаркт.

  • Полезни за развитието на детския мозък

Доказано е, че подобряват паметта, когнитивните процеси, невропластичността, концентрацията.

Продуктите на Nature’s Way - ефективен начин да си набавим необходимите омега-3 и омега-6 мастни киселини

Nature’s Way е основана през 1969 г. в САЩ и днес произвежда над 500 природни продукта с високо качество и разнообразно предназначение - билкови екстракти, витамини, минерали, хомеопатични продукти. Компанията работи по стандарт, отговарящ на Добрите производствени практики. Nature’s Way е бранд, който използва най-съвременните ДНК биотехнологии за удостоверяване автентичността и качеството на билковите продукти. В тях не се използват ГМО и са изцяло органични - растенията се отглеждат при оптимални условия и се преработват по щадящи технологии.

В тази статия ще ви запознаем с два от продуктите на марката, които съдържат така важните за нас омега-3 и омега-6 мастни киселини. Те са висококачествени, балансирани комбинации от всички най-есенциални за организма ни мастни киселини. 

Nature’s Way Mega 3/6/9 Omega Blend - 90 софтгел капсули

Този продукт допринася за поддържане на хормоналния баланс, за оптимално здраве на ставите и сърдечно-съдовата система. В състава си включва най-важните Омега ненаситени мастни киселини от групите омега-3, омега-6 и омега-9:

  • Алфа-линоленова киселина (ALA);

  • Ейкозапентаенова киселина (EPA);

  • Докозахексаенова киселина (DHA);

  • Линолова киселина (LA);

  • Гама-линоленова киселина (GLA);

  • Олеинова киселина (OA).

Освен тях, във формулата са включени и пречистени студено пресовано маслиново масло, ленено масло, дестилирано рибено масло, витамин Е. Интересна съставка е билката пореч, позната още като “лечебна краставица”. От нейните семена се извлича гама-линоленова киселина. Освен нея, поречът е богат на палмитинова и олеинова киселини, които имат понижаващ холестерола ефект. 

Основни ползи от приема 

  • Понижаване на нивата на холестерола в кръвта;

  • Регулиране на метаболизма и стимулиране обмяната на веществата;

  • Протективно действие върху сърцето и кръвоносните съдове;

  • Допринася за здрава и еластична кожа;

  • Подобряване здравето на ставите и мускулите;

  • Облекчаване на симптомите на предменструален синдром - дискомфорт, смяна на настроенията, депресия, раздразнителност;

  • Подкрепя нормалната дейност на ендокринната система - щитовидна жлеза, хипофиза, хипоталамус;

  • Невропротективен ефект - защитава невроните от увреждане, подобрява паметта и концентрацията;

  • Стимулира имунната система и я подсилва - така организма е с повишени естествени защитни механизми и по-лесно се справя с настинки, бронхити, инфекции на дихателните пътища.


NutraVege Omega-3 мастни киселини, извлечени от водорасли

Това е натурален продукт, спомагащ за оптимално състояние на очите, мозъка, сърцето и кръвоносните съдове. Разработен е по специална технология за вегетарианци, които не консумират и не обичат вкуса на риба в традиционните хранителни добавки с Омега-3. Софтгел капсулите на този продукт са без вкус и мирис. Съдържат висококачествено масло от водорасли от вид Schizochytrium spp, което е уникално за пазара, тъй като се добива по специфична технология. В съставът на NutraVege Omega-3 се включват:

  • Масло от водорасли Schizochytrium spp.;

  • Омега-3 мастни киселини;

  • Ейкозапентаенова киселина (EPA);

  • Докозахексаенова киселина (DHA).


Ползи от приема на NutraVege Omega-3 от водорасли

  • За нормално функциониране на сърцето и кръвоносните съдове;

  • Намаляване риска от атеросклероза;

  • Спомага за по-добро зрение и предпазва очните дъна от увреди;

  • Предотвратява умората в очите;

  • Нормализиране на липидния статус - намалява холестерола и триглицеридите;

  • Намалява риска от болестно затлъстяване;

  • Укрепва дейността на нервната система - подобрява фокуса и паметта, спомага за по-лесно усвояване на нов материал;

  • Подобрява настроението.

Продуктите на Nature’s Way са висококачествени и създадени в съответствие със съвременните критерии за добри производствени практики. Комбинират най-важните съставки, които рядко успяваме да си набавим чрез храната, с цел да подобрят здравето и качеството на живот на своите потребители. Продуктите NutraVege Omega-3 и Mega 3/6/9 Omega Blend са чудесно допълнение към ежедневната ни хранителна диета, тъй като доставят есенциалните за нас полиненаситени мастни киселини - за здрави стави, мозък и сърдечно-съдова система.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар