Сложната общност от микроорганизми червата се нарича чревна флора, чревна микробиота или чревен микробиом. Чревната флора включва бактерии, вируси, гъбички и хелминти. Бактериите съставляват най-голям процент от нея. По-голямата част от чревната флора се намира в дебелото черво, което е последната част от храносмилателния тракт. То е колонизирано от сложна екосистема от 300–500 вида бактерии.

Чревната флора изпълнява редица жизнено важни функции за здравето. Една от най-важните ѝ функции е да произвежда витамини, включително витамин К и някои от витамините от В групата. Чревните бактерии също са отговорни за метаболизирането на фибрите и късоверижни мазнини като бутират, пропионат и ацетат. Фибрите и мазнините стимулират имунната система и укрепват чревната стена. Това може да помогне за предотвратяване на навлизането на нежелани токсични вещества в тялото, които да провокират имунен отговор.

Множество проучвания доказват, че чревната флора е силно чувствителна и зависима от диетата на съответния човек. Установено е още, че небалансираната чревна флора е свързана с множество заболявания. Те включват затлъстяване, захарен диабет тип 2, метаболитен синдром, сърдечно-съдови заболявания, колоректален рак, болест на Алцхаймер и депресия.

Пробиотиците могат да помогнат за връщането на баланса в чревната микробиота. По този начин те помагат на „забравения орган“ да функционира оптимално. Пробиотиците са продукти, които могат да бъдат определени като „приятелски бактерии“. Те осигуряват редица ползи за здравето. Пробиотиците често се приемат под формата на хранителни добавки, като основната им цел е да помогнат колонизирането на червата с добри микроорганизми.

Каква е разликата между пробиотици, пребиотици и синбиотици?

Пробиотиците са живи микроорганизми, които при перорален прием, под формата на хранителна добавка осигуряват множество ползи за здравето. Пробиотиците обикновено са бактерии, но някои видове дрожди могат да функционират и като пробиотици.

Пробиотиците не трябва да се бъркат с пребиотиците, които са въглехидрати - често диетични фибри. Те функционират като храна за „приятелските бактерии“, които вече колонизират дебелото черво.

Продуктите, които съдържат както пребиотици, така и пробиотици, се наричат синбиотици. Синбиотичните продукти обикновено комбинират добри и полезни бактерии, заедно с храна за тях (пребиотик), в една единствена добавка.

Какво отличава продуктите от серията пробиотици Fortify на американската марка Nature’s Way?

Всички продукти от серията пробиотици Fortify на американската марка Nature’s Way са специално разработени чрез най-новите технологии в областта от най-висококачествените суровини.

Fortify™ Optima Probiotic Advanced Care представлява мощен синбиотик, комбиниращ пробиотични култури и патентована пребиотична смес, с чиято помощ балансът на чревната флора се връща значително по-бързо, отколкото само с пробиотик. Продуктът осигурява ползи при следните състояния:

  • чревни заболявания и дискомфорт, включително нарушено храносмилане, запек, подуване и газове;
  • слаба имунна система и податливост към простудни заболявания и грипни вируси;
  • възпалителни състояния на червата, особено на тънките черва;
  • наличие на хеликобактер и дуоденални язви;
  • затлъстяване, наднормено тегло, необходимост от детоксикация на тялото.

 

Всяка дъвчаща таблетка от продукта съдържа 6 милиарда активни, живи, пробиотични култури. Fortify™ Gummy Probiotic  е с вкусен аромат на горски плодове.

Съдържа Bacillus Coagulans, който е мощен пробиотичен щам с изключителни ползи за имунната и храносмилателната системи. Заради способността си да се бори с различни вируси и патогени се препоръчва за укрепване на имунната система. Продуктът има доказани ползи при синдром на раздразненото дебело черво и други стомашно-чревни нарушения.

Fortify™ Dual Action Digestive Complete е естествен продукт за правилно храносмилане и оптимално усвояване на ценните вещества от храната. Продуктът предоставя изключителни ползи за здравето на стомашно-чревния тракт и насърчава елиминирането на храносмилателни смущения.

Иновативният продукт на Nature’s Way съдържа уникална комбинация от пробиотици и ензими. Всяка капсула съдържа 20 млрд. активни пробиотици (лактобацили и бифидобактерии), плюс патентована смес от 8 храносмилателни ензима. В състава му влизат и патентованите, клинично проучени пробиотични щамове NCFM® и BI-04®.

Fortify™ Daily Probiotic Mood & Stress е натурален продукт укрепващ нервната система и емоционалното здраве. Съдържа пробиотици с клинично доказан ефект срещу нервното напрежение, в комбинация с екстракт от лечебното растение ашваганда, който подобрява реакцията на организма към стрес.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар