Лятото е един от най-любимите сезони на всеки родител, защото независимо на каква възраст е детенцето му, може да се възползва от разходки, море и други пътувания.
Лятото, обаче крие някои опасности и болести, въпреки хубавото време и изобилието от храна и възможности за почивка. Истината е, че има решение за всяка ситуация, в която се намирате.

Как да се справим с жегата, високия UV индекс, ухапванията от насекоми  и ожулванията?

 

  • Най-добрият начин да се справите с високите температури и UV индекс през лятото е да сте навън рано сутрин или късно вечер, когато условията са най-подходящи за разходка или плаж. Важно е дечицата да са добре хидратирани, т.е да се приели достатъчно количество вода, като имате предвид, че соковете и газираните напитки не са заместител.

  • Използвайте медицинска козметика с висок фактор на слънцезащита, дори и при най- малките дечица в кърмаческа възраст. Независимо колко им е неприятно на децата, слагайте шапки на главичките им и ги обличайте в памучни дрехи.

  • При налично слънчево изгаряне може да използвате гел от Алое вера на Nature’s way, измивайте само с водичка без сапун, прилагайте овлажняващ крем, оставете кожата „ да диша” .

  • Щом детето Ви има симптоми на прегряване- висока температура, вялост, виене на свят, гадене, повръщане, учестено дишане, не се паникьосвайте. Намерете сянка или хладно помещение, напръскайте детето със студена вода, давайте му течности- вода, сок, адаптирано мляко, оставете детето да си почива. При повръщане приемът на каквото и да е било през устата НЕ се препоръчва. Ако състоянието му не се подобрява потърсете лекарска помощ.

 

Неприятната срещата с комари, кърлежи и други видове насекоми

 

  • Важна е предварителната защита срещу инсекти, която може да използвате. Репеленти, които се нанасят директно върху кожата на дечицата трябва да бъдат дерматологично тествани.При вече налично ухапване от насекомо, може да използвате охлаждащи кремчета, които да бъдат подходящи за възрастта на детето.

  • Кърлежите са преносители на Лаймска болест, Марсилска треска и др. С тях трябва да внимавате повече, опитвайте се да избягвате тревни площи, които не са били обработени срещу кърлежи. Вечер събличайте детето  и оглеждайте цялото му тяло, тъй като има възможност да откриете кърлеж на „невероятни” места. Посетете лекар и след отстраняване на кърлежа го изпратете за изследване в някоя лаборатория или НЦЗПБ.


Рани, драскотини и ожулвания при падане на детенцето са често срещани в ежедневието на всеки родител

Преди да се обработи раната или ожулването, трябва да се дезинфекцира, за да се предотврати попадането на инфекция в раната. Кожата около раната трябва да се обработи с чист тампон или бинт, напоен със спирт. След това трябва да се премахнат видимите чужди частици, да се промие и  обработи. За обработката е подходящо да се използва кислородна вода или риванол. Не поръсвайте раната с никакви бактерицидни сухи средства, защото това пречи краищата на раната да се адаптират и да образуват коричка. Ако раната или ожулването не са големи не ги покривайте, така ще заздравеят по-бързо.

 

Срещата с вируси е неизменна част от лятото

 

През лятото за съжаление  вирусите продължават да върлуват, като превес имат тези причиняващи чревни заболявания. Не забравяйте, че останалите вируси отговорни за респираторните заболявания също се разпространяват, но не с големи темпове. Рискът детето Ви да бъде с хрема и кашлица през лятото, съществува.

Добрата новина е, че през лятото има голямо разнообразие на плодове и зеленчуци, от които децата могат да си набавят необходимите витамини и минерали и да изградят чудесен имунитет. Въпреки това, не бива да се прекалява с храната, тя трябва да бъде лека, по-често и на малки порции, с достатъчно количество течности.

Лятото е време за море, а там върлуват основно ентеровирусите, които причиняват чревни заболявания. Те водят до тежка дехидратация особено при по-малките дечица. Около две седмици преди да отидете на море, профилактично започнете приема на пробиотик. Подходящи са тези на Nature’s way Примадофилус кидс  5 млрд. активни пробиотици - с вкус на портокал или череша.

 

Аптечка за път

 

  • При температура над 38 С - Парацетамол , Ибупрофен в дозата за възрастта и килограмите на детето;

  • При хрема - спрей за нос (физиологичен разтвор или друг вид), други видове капки с натрий, адреналин;

  • При алергия - антихистаминов препарат (диметинденов малеат - прилага се при деца над 1-месечна възраст, деслоратадин - над 1-годишна възраст);

  • Диария - строга диета (сухар, обикновени бисквити, солети през първият ден), а за кърмачетата изключително кърмени, адаптираното мляко се заменя с безлактозна формула. Кърмачета над 3 месеца могат да приемат рацекадотрил, а за над 2 години диосмектит. Пробиотик;

  • Готови перорални рехидратиращи разтвори - най-удобният вариант са индивидуално опакованите форми на прах, които са дозирани специално за деца;

  • Повръщане - рехидратация, натриев цитрат разтворима форма или готов разтвор. Антихистамините намират приложение и при гадене, повръщане и световъртеж - дименхидринат под формата на супозитории. Може да се прилага и при неразположение в хода на пътуването;

  • За децата с бронхиална астма - инхалаторни средства за лечение в случай на нужда (бронходилататор, инхалаторни кортикостероиди, перорални средства които са назначени от лекуващия лекар). Носете инхалатора, както и всичко нужно за почистването и подръжката му.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар