MCT oil - средноверижни триглицериди от кокосово масло, е хранителна добавка, която набира все по-голяма популярност през последните години. Превърнала се е в неразделна част е от хранителния режим на много известни спортисти и бодибилдъри, заради прилива на енергия, който осигурява. Също така, и хора спазващи кетогенна диета приемат кокосово масло с МСТ oil ежедневно, защото подпомага в процеса на отслабване. Друга, научно доказана полза от приема на MCT oil е подобрението на мозъчната функция и когнитивните процеси. Затова се смята, че кокосовото масло помага за предотвратяване развитието на болест на Алцхаймер и намира приложение в комбинирана терапия за лечението ѝ.

Следващата статия разглежда продуктите от серията кокосово масло с МСТ на американската марка Nature’s Way, както и дава кратка информация за това какво представлява МСТ oil и какво го отличава от обикновеното кокосово масло.

Какво представлява МСТ oil?

Маслото от средноверижни триглицериди (MCT - medium-chain triglyceride) съдържа вериги от мастни киселини със средна дължина, наричени триглицериди. Поради по-късата им дължина, средноверижните триглицериди се усвояват по-лесно от организма в сравнение с дълговерижните мастните киселини, които се намират в редица храни.

Средноверижните мазнини навлизат директно в черния дроб. Там, те упражняват термогенен ефект, като по този начин ускоряват и оптимизират метаболизма. Това е една от причините, поради която се счита, че кокосовото масло с МСТ се използва от тялото за енергия, вместо да се съхранява под формата на телесна мазнина.

MCT oil най-често се извлича от кокосово масло, тъй като повече от 50% от мазнините в кокосовото масло са средноверижни мастни киселини.

Кои са предимствата на серията кокосово масло с МСТ на марката Nature’s Way пред обикновеното кокосово масло, предлагано на пазара?


  • По-висока концентрация и различен състав на MCT

Основната разлика между кокосовото масло с MCT масло и обикновеното кокосово масло е, че MCT маслото е по-концентрирано и съдържа предимно капринова и каприлова киселини. За разлика от него, в кокосовото масло се съдържа главно лауринова киселина. Според най-новите изследвания в областта, лауриновата киселина няма същото биологично действие като другите форми на по-къси MCT. Това е една от причините, поради които се счита, че кокосовото масло с MCТ  е по-ефикасно от обикновеното кокосово масло.

  • По-бързо производство на кетони в организма

Установено е, че колкото по-къса е веригата, което означава, че колкото по-малък е броят на въглеродните атоми в киселината, толкова по-бързо тялото може да превърне мастните киселини в използваема енергия под формата на кетони. Кетоните са продуктите, които тялото произвежда, когато използва мазнини за енергия вместо глюкоза. Процесът е известен като кетогенеза. Характерен е особено много за хората следващи кетогенна диета.

  • По-добро усвояване, дори и при чревни проблеми свързани с малабсорбция

Всички форми на кокосово масло с МСТ са много по-лесни за усвояване в сравнение с обикновеното кокосово масло. Установено е, че те се абсорбират в червата в по-голяма степен, дори и при хора страдащи от чревни заболявания свързани с малабсорбция. Поради това се счита, че продуктите кокосово масло с МСТ са подходящи за запазване цялостното здраве на хора, които трудно усвояват други форми на мазнини. Този проблем може да бъде свързан не само с малабсорбция на червата, но и с други храносмилателни разстройства - например синдром на пропускливите черва, болест на Крон, инфекции на жлъчния мехур и др.

Кои са продуктите от серията кокосово масло с МСТ на американската марка Nature’s Way?

Всички продукти от серията кокосово масло с MCT Oil на американската марка Nature’s Way са разработени грижливо и чрез най-новите технологии в областта. Произвеждат се от най-добрите суровини - чисто кокосово масло, извлечено от висококачествени кокосови орехи. Цялата гама продукти се характеризира с това, че НЕ съдържа палмови масла и хексан, както и, че продуктите нямат вкус и аромат.

MCT Oil Средноверижни триглицериди от кокосово масло под формата на софтгел капсули

Продуктът е чист източник на средно верижни триглицериди  (MCTs). Съдържа 3 g MCTs (включително каприлова и капринова киселина), извлечени само от висококачествени кокосови орехи. Съвместим е с палео и кето диета. Приемат се по 3 софтгел капсули 1-2 пъти дневно.

Coconut Oil Organic Extra Virgin - Косово масло органик (62% MCT мастни киселини)

Продуктът е под твърда форма и поради това има множество приложения. Може да се използва като хранителна добавка - по 1 супена лъжица на ден или като овлажняващ лосион за кожата. За целта бурканчето се поставя в топла вода за да се втечни, след което с масажни движения се втрива в кожата. Може да се използва и като балсам за коса. Може да се използва дори и за кулинарни цели - за печене или пържене до 180°.

MCT Oil Organic Средноверижни триглицериди от кокосово масло в течна форма

Продуктът е под течна форма, лесна за консумация. Може да се използва директно в смутита, шейкове, кафе, салати или др. Употребява се по 1 с.л. (15 ml) на ден.

Заключение

Продуктите кокосово масло с МСТ oil съдържат средноверижни мастни киселини, които имат някои отлични ползи за здравето. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар или диетолог за ползите и рисковете от добавянето на MCT oil към вашия хранителен режим!

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар