Симптомите на киселините са лесно разпознаваеми – парене, гадене, подуване на стомаха, а понякога и позиви за повръщане. Причините за тяхната поява са най-различни, затова е много важна правилната диагностика.

Кои са факторите, които провокират появата на киселини?

Някои храни, възпалителни процеси и психични състояния могат да увеличат производството на стомашна киселина. Но има и други причини, които могат да доведат до появата на киселини:

  • намалена самопочистваща сила на хранопровода,
  • отслабен мускул, който не си изпълнява функцията и не пречи на стомашния сок да се върне към хранопровода,
  • хиатална херния,
  • стомахът произвежда прекалено много киселина,
  • наднормено тегло,
  • бременност,
  • някои храни,
  • стрес.

Киселините се получават вследствие на свръхпроизводство на стомашна киселина. Тя се образува, когато поетата храна влезе в контакт със стомашната лигавица и стомахът се разтяга. Целта е да се улесни разграждането на храната и да се усвоят максимално всички полезни витамини и минерали. Сами по себе си киселините не се отделна болест, но често са симптом на заболяване – гастроезофагеален рефлукс, гастрит, язва и др.

Обикновено, когато човек има киселини, усеща парене в горната част на корема, зад гръдната кост. Това се получава, защото има връщане на солнокисело стомашно съдържимо в хранопровода, т.нар. рефлукс. Киселините предизвикват неприятни усещания и може да доведат до влошаване на храносмилането.

Каква е функцията на стомашния сок?

Хормонът гастрин се отделя от стомашната лигавица и стимулира образуването на стомашен сок. Нощно време, когато човек спи и се очаква стомахът му да е празен, образуването му се минимализира. През деня в стомаха се образуват 2-3 литра стомашен сок, съдържащ вода и слузни вещества, улесняващи усвояването на солна киселина и витамин В12. Неговата киселинност е от 1 до 1,5 pH.

Както по-нагоре споменахме, има храни, които също могат да повишават възможността от появата на киселини при хора, които често имат този проблем. Кои са те ?
 

  • Пикантни храни – консумацията на люти храни предизвиква киселини по индиректен начин. В чушките, например, се съдържа капсаицин, който забавя процеса на храносмилане. А лошото храносмилане може да доведе до появата на киселини (както и обратното, вече появилите се поради друга причина киселини, може да доведат до влошаване на храносмилането).
  • Алкохол – известно е, че прекомерният прием на алкохол оказва неблагоприятно влияние върху организма, включително и поява на стомашни киселини. Виното и бирата повишават киселиността в стомаха, което може да доведе до болки зад гръдната кост и силен дискомфорт.
  • Цитрусови плодове – те може да са изключително полезни, но не се препоръчват при хора, които са склонни към образуването на киселини, защото повишават киселиността в стомаха. Избягвайте консумацията на грейпфрут, портокали, лимони, киви и т.н.
  • Мазни храни – те трябва да се избягват не само защото могат да доведат до появата на киселини, а и защото не са полезни. Редовното консумиране на мазни храни може да доведе до нарушаване на правилното храносмилане, вследствие на което да се появят киселини. Не само заради киселини, а и по принцип Ви съветваме да намалите до минимум вредните мазнини (трансмазнини) и да наблегнете на здравословните (ненаситените).
  • Шоколад – оказва се, че дори шоколадът може да има негативен ефект върху стомаха и да предизвика киселини. След консумацията му е възможно стомашно съдържимото да навлезе в хранопровода и да доведе до парене.

Полезни съвети за предотвратяване появата на киселини

  • Движете се след всяко хранене;
  • Откажете цигарите;
  • Хранете се често и на малки порции;
  • Наспивайте се добре;
  • Редуцирайте стреса;
  • Планирайте последното хранене поне 2-3 часа преди сън;
  • Ограничете до минимум консумацията на мазно и пържено, хранете се здравословно;
  • Избор на подходящи хранителни добавки.

След посещение при специалист е възможно той да Ви изпише таблетки, които да облекчат състоянието. Обикновено това са т.нар. H2-блокери, инхибитори на протонната помпа и добавки.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар