Природната аптека предлага голямо разнообразие от лековити растения, използвани още от дълбока древност за подобряване и поддържане на здравето на жените.

Макар състоянията, обвързани с дисбаланс в женските полови хормони да не са никак малко, безспорно предменструалният синдром и менопаузата са сред най-често срещаните причини за оплаквания.

 

Предменструален синдром (ПМС)

 

Предменструалният синдром е състояние, включващо набор от физически и психологически симптоми, които се случват циклично, в зависимост от хормоналните изменения по време на менструалния цикъл на жената. Оплакванията за дискомфорт се появяват от една до две седмици преди началото на менструацията.

Точната причина за появата и развитието на ПМС все още не е установена. В същото време е неоспорима връзката на състоянието с цикличните промени в нивото на женските полови хормони и последващите промени в мозъка на жените. Смята се, че основният механизъм на ПМС е свързан със серотонинергичната и ГАБА-ергичната невротрансмисия, като намаляването на серотонина дава отражение върху симптомите при ПМС. Ако действието на яйчниците бъде елиминирано изцяло, както се случва в тялото след хистеректомия, може да се наблюдава пълна супресия на предменструалните симптоми. Въпреки че няма твърди доказателства за хормоналното естество на синдрома, появата на оплакванията по време на лутеалната фаза на цикъла води до заключението, че ПМС зависи от прогестерона, образуван от яйчниците.

Предменструалният синдром изглежда различно при всяка жена, като оплакванията от страна на тялото и настроението може да се различават от месец на месец. Състоянието обхваща над 150 различни симптома. Сред най-често срещаните са: болка в гърдите, главоболие, крампи, лабилно настроение, промяна в ритъма на съня, раздразнителност, отпадналост, акне, промени в апетита, тревожност и напрежение.

По-тежката форма на състоянието се нарича предменструално дисфорично разстройство (ПДР). То засяга около 5% от дамите в репродуктивна възраст и включва сериозни нарушения в настроението, себеусещането и мотивацията. Смята се, че има голяма вероятност жените, страдащи от предменструално дисфорично разстройство, да имат подлежаща и недиагностицирана депресия.

 

Менопауза

 

Биологичните промени в тялото на жената, които се случват по време на менопаузата, се дължат на промяна в структурата и функцията на яйчниците. Менопаузата настъпва към 50- годишна възраст при жените. Този период бележи драматични промени в хормоналния баланс на жената. Нивото на естрогена намалява, докато нивото на FSH и на LH се увеличава. Това от своя страна води до намаляване на нивото на прогестерон. Резултатът от всички тези изменения е постепенното спиране на менструалния цикъл. След навлизане в менопаузата, в яйчниците почти няма вече фоликули.

Оплакванията при менопауза включват: вазомоторни феномени като горещи вълни и нощно изпотяване, както и психосоматични симптоми. Горещите вълни могат да бъдат комбинация от: периодично потене с усещане за тръпки, зачервяване на лицето, сърцебиене и чувство на напрежение в главата и гърдите. Силата и продължителността им зависят от: приема на алкохол и кафе, тютюнопушенето, консумацията на пикантна храна и носенето на тесни дрехи. Психосоматичните оплаквания зависят от психичното състояние на човек, темперамента, социалния статус и културния контекст. Те засягат преди всичко самочувствието и настроението на жените.

Естрогенният дефицит води до атрофия на урогениталния тракт и симптоми на инконтиненция, сърбеж и дискомфорт по време на уриниране.

Ефективна конвенционална терапия при менопауза е прилагането на хормонозаместителна терапия. Тя намалява вазомоторните симптоми, но крие риск от развитие на рак на гърдата.

 

Кои билки са подходящи при ПМС и при менопауза?

 

Витекс (Vitex agnus castus)

Ролята на екстракта от Витекс като подкрепящо средство за женското здраве е известна от древността, като употребата му е застъпена в народната медицина на немалко страни в Европа. Плодовете на растението са най-популярни в традиционните лечителски практики, защото съдържат биологично активни вещества като есенциални масла, флавоноиди и иридоиди. Част от тези компоненти в състава му действат като допаминови рецепторни агонисти ин витро, тоест- активират допаминовите рецептори. Освен това повишават нивото на лутеинизиращия хормон (LH) при дамите и намаляват нивото на фоликулостимулиращия хормон (FSH). В резултат на това намалява естрогена, докато нивото на прогестерона расте. Някои научни изследвания установяват, че влиянието на витекс върху нивото на пролактин зависи от дозата на приложения екстракт.

Смята се, че механизмът на действие при ПМС се осъществява чрез намаляването на пролактина, което противодейства на супресията на LH и позволява пълното развитие на корпус лутеум. Покачването на нивото на прогестерона води до намаляване на симптомите, характерни за предменструалния синдром.

Това, което прави Витекс подходящ и при менопауза, е влиянието му върху хипоталамо-хипофизната ос. Той води до значително подобряване на симптоми като горещи вълни, сърцебиене, потене и напрежение в главата.

 

Маточина (Melissa officinalis)

Маточината е известна със своя седативен ефект. Освен при тревожност и безсъние, екстрактът от маточина се прилага успешно за намаляване на неприятните психически и физически симптоми на ПМС. Клинично проучване, проведено през 2013 и 2014 година, доказва ефективността върху 100 момичета. По време на проучването, младите жени са приемали екстракт от билката от началото на менструалния цикъл до края му. Маточината е била приемата в три последователни месеци, като довела до статистически значимо подобрение в оплакванията от крампи, потиснато настроение и отпадналост.

Екстрактът от билката има изразен спазмолитичен ефект, като намалява силата на болката, тъй като води до отпускане на гладката мускулатура на матката. Ефектът на отпускане и по-лесно заспиване подобрява нивата на енергията и намаляват усещането за слабост по време на менструалния цикъл.

Екстрактът от маточина се използва при менопауза главно за проблеми със съня, безсъние и често будене от горещи вълни. Намалява честотата на бъдене през нощта, намалява тревожността и потиснатото настроение по време на менопауза.

 

Жълт кантарион (Hypericum perforatum)

Жълтият кантарион е подходящ в случаите на лека до умерена по тежест форма на ПМС.  Оказва влияние основно върху тези симптоми на ПМС, които засягат настроението и съня.

Действието му се дължи на влияние върху серотонина в мозъка, като поддържа настроението стабилно по време на цикличните хормонални изменения в тялото.

В няколко изследвания върху група от дами в детеродна възраст, са документирани значително по-добри резултати по отношение на оплакванията от дискомфорт при ПМС, в сравнение с група, приемаща плацебо. Жълтият кантарион намалява усещането за отпадналост, осигурява лесно заспиване, по-малко крампи и болки в гърдите.

Екстрактът от билката може да донесе много ползи със своите противовъзпалителни и регенеративни качества, но е важно да се отбележи потенциалната опасност от лекарствени взаимодействия. Продуктите с жълт кантарион не бива да се комбинират с контрацептиви, кръворазреждащи медикаменти и хормонозаместителна терапия.

Екстрактът от жълт кантарион третира успешно психологичните и вегетативни симптоми на менопаузата. Популярна е комбинацията на жълт кантарион с екстракт от Черен кохош. Намалява безсънието, ревматичния тип болка и сърцебиенето.

 

Масло от Вечерна иглика (Oenothera biennis)

Маслото от вечерна иглика представлява екстракт от семената на растението, чиято родина е Северна Америка. Семената са били използвани като храна от индианците, като от листата са изготвяли мехлеми и компреси при наранявания.

Екстрактът съдържа висока концентрация от гама-линоленова киселина- вид  омега-6 мастна киселина, намираща се основно в растителни масла. Едва в последните десетилетия приемът на екстракт от семките на вечерната иглика нашумя като средство за подкрепяне на хормоналния баланс в женското тяло. Пречистеното масло може да се прилага при акне и кожни проблеми, особено обвързани с менструалния цикъл. В някои случаи на тежки форми на акне като нодуло-кистичното, когато се налага прием на силни медикаменти като Акутан, екстракт от вечерна иглика може да намали или овладее някои от характерните странични ефекти на Изотретиноин. Тъй като допринася за поддържане на нормално ниво на естроген и прогестерон, както и съотношение между двата хормона, се явява подходяща добавки при ПМС. Редовният прием би могъл да допринесе за овладяването на симптоми като: раздразнителност и лабилно настроение, подуване и тежест в стомаха, болка и чувствителност в гърдите. Смята се, че гама-линоленовата киселина има силни противовъзпалителни качества, което допринася за намаляване на болката.

Приложението на екстракта при менопауза би могло да допринесе за намаляване на горещите вълни и чувството за слабост, което немалка част от дамите изпитват по време на хормоналните изменения по време на менопаузата.

 

Екстракт от Малинов лист (Rubus idaeus)

Екстрактът от малина се е използвал от древността като вид женски тоник. Богатият опит, почерпен от аюрведичните и холистични практики, свидетелства за ползите, които екстратът има за женското здраве. Екстрактът от малинов лист е богат на: танини, които имат благотворен ефект върху храносмилателната система и храносмилането; витамин А- участва в имунния отговор и състоянието на репродуктивната система; витамин С- силен антиоксидант, подкрепящ тялото в борбата с инфекциозни болестотворни микроорганизми; микроелементите калий, калций и магнезий.

Традиционно екстрактът се използва за регулиране на менструалния цикъл при умерен по тежест ПМС, съпроводен със силно гадене и акцент върху психологичните по характер симптоми на ПМС.

Според Аюрведа неговите "охлаждащи" свойства превръщат екстрактът от малинов лист в ефективно средство за намаляване на горещите вълни при перименопауза.

Не бива да се приема от бременни жени, защото крие риск от преждевременно раждане.

 

Китайска ангелика (Angelica sinensis)

Китайската ангелика, наричана още "женски женшен", съдържа фитоестрогени, които имитират действието на естроген в тялото на жената. Екстрактът от билката се използва при състояния, обвързани с нарушен хормонален баланс. Използва се успешно в някои случаи на нередовен и болезнен менструален цикъл. Може да бъде подходящ и за тези дами, при които цикълът спира в следствие на силен стрес върху организма ( крайни диети, травмиращи събития и др.). В Азия се прилага като средство за повишаване на плодовитостта на жените. Други популярни причини за прием са при анемия и кардио-васкуларни проблеми, тъй като подобрява кръвообращението.

Женският женшен би могъл да облекчи някои от симптомите на менопаузата и действа противовъзпалително. Участва в комплексната терапия, насочена към превенция на остеопорозата и загубата на костна плътност при жени, навлизащи в менопауза. Допълнителен плюс е, че може да повлияе и депресивното настроение, към което са склонни част от дамите, преживяващи хормонални флуктуации, даващи отражение върху самия менструален цикъл.

 

Екстракт от Червена детелина (Trifolium pratense)

 В традиционната китайска медицина билката се е използвала като лек за дихателни заболявания, съпроводени с кашлица и задух. 

Червената детелина съдържа фитоестрогени, които в днешно време се използват широко в холистичните практики при жени, страдащи от изразени симптоми още от периода на перименопауза. Смята се, че поддържа състоянието на кожата и косата в началните етапи на менопаузата и подобрява вида им. Оказва благотворен ефект при нощно потене и неспокоен сън.

 

Екстракт от корена на Див ям

Дивият ям е още едно растение, застъпено в древните индиански лечителски практики. Екстрактът от корена се използва от дамите за облекчаване на симптомите на менопауза, при възпалителни състояние на храносмилателния тракт, ревматоиден артрит или просто като средство за общо тонизиране на тялото.

Изсушените корени на растението съдържат фитохормона диосгенин- фитоестроген,  който може да се преобразува в прогестерон в лабораторни условия.

Приемът на екстракт от див ям би могъл да подобри нивата на кръвната захар при някои хора с диабет. Той оказва положителен ефект върху липидния профил и най-вече-върху холестерола. Билката би могла да подобри състоянието на кожата и да забави видимите прояви на процеса на стареене, тоест- забавя образуването на фини линии и бръчки по време на менопаузата.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар