Ако сте чували, че червеното вино може да помогне за понижаване на холестерола, най-вероятно сте чули и думата ресвератрол. Това е много разпространено растително съединение, което се намира в червеното вино. Освен че е здравословна част на червеното вино и някои други храни, ресвератролът сам по себе си има и ползи за здравето. Хранителните добавки с растителното съединение се свързват със защита на мозъчната функция и понижаване на кръвното налягане.

Какво представлява растителното съединение ресвератрол?

Ресвератролът е растително съединение, което действа като антиоксидант в организма. Най-добрите му източници включват червено вино, грозде, някои горски плодове и фъстъци.

Ресвератролът има тенденция да бъде концентриран най-вече в ципите и семките на гроздето и горските плодове. Тези части от гроздето присъстват при ферментацията на плода за производството на червено вино.

Хранителните добавки с ресвератрол могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане

Поради своите антиоксидантни свойства, ресвератролът може да бъде обещаваща хранителна добавка в комплексната терапия за лечение на артериална хипертония.

Проучване от 2015 г. открива, че ресвиратролът във високи дози може да подпомогне намаляването на високите стойности на систолното артериално налягане. Систолното кръвно налягане обикновено се повишава с възрастта и е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Ресвератролът потенцира за понижаване на кръвното налягане, като увеличава производството на азотен оксид от стената на кръвоносните съдове – ендотела. Азотният оксид упражнява вазодилатативен ефект върху кръвоносните съдове, т.е. кара ги да се отпуснат.

Авторите на клиничното проучване в доклада си подчертават, че са необходими още изследвания, преди да се направят конкретни препоръки за най-ефективната доза ресвератрол, способна да окаже благоприятно влияние върху кръвното налягане.

Ресвератролът може да помогне за нормализиране на холестерола

Последните няколко години са проведени множество проучвания върху животни, които доказват, че хранителните добавки с ресвератрол могат да променят кръвния липиден профил по здравословен начин.

За проучване, проведено през 2016 г., учените хранели опитни мишки с храни, имащи високо съдържание на протеини и полиненаситени мастни киселини. Същевременно им давали и добавки с ресвератрол. Изследователите открили, че средните нива на общия холестерол и телесното тегло на мишките намалели, а нивата на „добрия“ HDL холестерол се покачили.

Заключението било, че ресвератролът влияе върху нивата на холестерола, като намалява ефекта на ензима, който контролира производството на холестерол. Освен това, като антиоксидант, съединението може да намали окислението на "лошия" LDL холестерол.

Друго проучване от 2019 г. изследвало действието на екстракт от грозде, който е бил подсилен с допълнителен ресвератрол. Участниците го приемали в продължение на 6 месеца, като не променили нищо друго в живота или хранителния си режим. След този период им били направени кръвни изследвания. Те показали, че LDL холестеролът на участниците е намалял средно с 4,5%, спрямо изходните стойности.

Ресвератролът има протективен ефект върху мозъчните клетки

Няколко проучвания стигат до заключението, че пиенето на чаша червено вино на ден може да помогне за забавяне на когнитивния спад, свързан с възрастта. Феноменът отчасти може да се обясни с антиоксидантната и противовъзпалителна активност, която има ресвератролът. Той пречи на протеинови фрагменти, наречени бета-амилоиди, да образуват плаки в мозъчната тъкан, които са отличителния белег на болестта на Алцхаймер. Също тока, съединението предизвика верига от реакции, които предпазват мозъчните клетки от оксидативно увреждане.

Ресвератролът потиска деленето на ракови клетки при животни

Ресвератролът е изследван, особено in vitro (в епруветкa), за способността му да блокира деленето на раковите клетки. Резултатите обаче са смесени.

Проучване върху животни доказало, че ресвератролът противодейства деленето на  няколко вида ракови клетки, включително стомашни, на дебелото черво, кожата, гърдата и простатата.

Ресвератролът се бори с раковите чрез следните механизми. Инхибира растежа на раковите клетки, като пречи на репликацията им и метастазирането. Съединението променя генната експресия в раковите клетки и по този начин инхибира растежа им. Има и хормонални ефекти. Ресвератролът променя начина, по който се експресират определени хормони, което може да предотврати разпространението на хормонално зависим рак, какъвто е ракът на млечната жлеза.

Въпреки това, всички проведени досега проучванията са върху експериментални животни. Затова са необходими още изследвания, за да се установи дали и как това съединение може да се използва за терапия на рак при хора.

Съществува ли риск при суплементация с ресвератрол?

Няма данни за открити съществени рискове в проучвания, през които са приемани хранителни добавки с ресвератрол. Здравите хора изглежда ги понасят добре.

Заключение

Ресвератролът е мощен антиоксидант с голям потенциал. Доказано е, че има благоприятен ефект при различни състояния, включително сърдечни заболявания и превенция на когнитивен дефицит. Въпреки това, все още липсват ясни указания за дозиране.

 

 

Източници:

  • Resveratrol as a Potential Therapeutic Candidate for the Treatment and Management of Alzheimer's Disease
  • Effect of resveratrol on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials
  • Multiplicity of effects and health benefits of resveratrol
  • Resveratrol: A potential challenger against gastric cancer

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар