Природата се изменя постоянно. Глобалното затопляне спомага и това да се случва неестествено бързо. Всеки един организъм е зависим по един или друг начин от природата. С богатите на мощни свойства растения, билки и дървета, които тя е създала, ние можем да си помогнем за много и различни нужди на организма ни.

Спирулината е мощна супер храна, която е в помощ на организма.  Тя представлява синьо-зелени водорасли, които растат в сладководните води на езерата.  Използвана от древните народи  за набавяне на нужната енергия и тонус, тя е и имплентирана от НАСА като обогатяваща съставка на хранителния режим на астронавтите.

Какво е съдържанието на спирулина?

Спирулината е известна с богатия си състав на много незаменими вещества. Това съвсем “уж” обикновено водорасло, което обитава сладководните езера, може да смае всеки със съдържанието си.

Богато на множество макро- и микро- елементи, много витамини, есенциални аминокиселини и жизненоважните мастни киселини.

Открити си са около 15 вида различни спирулини, но богати на полезни свойства и действия са само няколко :

  • Spirulina maxima
  • Spirulina fusiformis
  • Spirulina platensis

Тези три вида спирулини се отличават от другите видове с богатата си хранителна стойност и множеството ползи за здравето на всеки един човек.

Какви са нейните свойства?

  • Основен и пълноценен заместител на млякото

В състава на спирулината откриваме много витамини и минерали като: Желязо, Калций, Калий, Манган, Фосфор и важните витамини B1, B2, B3. Малко известен факт  е че съдържанието на фосфор, калций и магнезий в спирулината е толкова, колкото е в млякото. Това я прави подходяща да се приема от хора с лактозна непоносимост, които не могат да приемат млечни продукти и няма как да си набавят тези жизненоважни за организма вещества. Липсата на тези важни вещества, отслабва организма и няма как човек да се чувства тонизиран и напълно здрав. Спирулината е изключително подходяща като добавка към хранителния режим на хора, които не могат да приемат продукти съдържащи лактоза.

  • Задължително допълнение към нискокалоричен режим

Заради високото си съдържание на множество белтъчини и протеини, приемът на Спирулина към допълнение на нискокалоричен хранителен режим помага на организма и му доставя нужните протеини, за да може да функционира и да се развива правилно. Като добавка приемът на около 500 -1000 мг дневно доставя нужните на организма важни хранителни вещества.

  • Действа като антиоксидант

Спирулината е алкална по природа и пази организма от оксидативния стрес. Спомага за образуването на бели кръвни клетки и намалява риска от вирусни инфекции и грипни състояния. Подсилва имунитета по натурален, но и същевременно силен начин. Богата на няколко незаменими компонента, можем да кажем, че си е спечелила името панацея. Основната биосъставка е фикоцианинолинът. Той представлява един процент от цялата  маса на водораслите. Фикоцианинолинът имитира билирубин- компонент инхибиращ окислителните процеси в организма. По този начин той действа като мощен антиоксидант и има силно противовъзпалително действие.

  • Помага на организма в борбата с алергиите

Около 10 до 25 % от населението страда от алергичен ринит. Симптоматиката на алергичния ринит включва: кихане, сърбеж в носа, течащ нос със секрети и запушен нос. Полените, цветният прашец са едни от основните причинители на Алергичния ринит. Естествено приемът на антихистамини и приложението на различни видове назални спрейове за облекчаване на симптомите помагат, но не са и постоянно решение на проблема. Клинично проучване направено в Турция показва че приемът на Спирулина, спомага за редуциране симптоматиката на Алергичния ринит без да бъдат включвани антихистамини като орално средство за лечение и назални спрейове използвани локално. Ежедневната промивка на носа с физиологичен разтвор помага за изчистване на алергените полепнали по носните стени.

  • Пази тялото от тежките метали

Състава на  Спирулината е богат на много важни вещества, които освен че доставят на организма нужните му белтъчини и протеини, спомагат и за естествената детоксикация на организма. Приемът на Спирулина помага на организма да се изчисти от натрупаните токсини и да се предпази от вредните им въздействия върху организма.

Имайте в предвид следното преди да започнете приема на Спирулина:

Спирулина не трябва да се приема ако пиете антикоагуланти  противосъсирващи лекарства) и ако приемате имуносупресори (лекарства, понижаващи активността на имунната система).

Ако приемате други добавки съдържащи: чесън, джинджифил, гинкобилоба, женшен, куркума, карамфил и червена детелина, не  трябва да комбинирате приема заедно със спирулина.

Ако желаете да започнете да приемате тази добавка, се консултирайте със специалист.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар