Канелата е на само изключително ароматна подправка, придаваща характерен вкус на храната, но крие в себе си качества, правещи я много полезна за тялото ни.

Тя се използва от хилядолетия като подправка и е на челни позиции по употреба в много страни и до ден днешен. Като много други подправки със силен и характерен вкус, така и канелата има изненадващо много ползи за здравето на човек. Днес екстрактът от канела намира широко приложение в комплексното лечение на редица заболявания и неприятни симптоми.

 

Откъде произлиза канелата и какви са характеристиките й?

 

Канелата се добива от вътрешната кора на няколко вида тропически лаврови дървета. Счита се, че растението произлиза първоначално от Шри Ланка, откъдето се добива и най-популярната  канела, а именно- цейлонската. На много места цейлонската канела бива наричана „истинска канала“. Най-популярните и търсени видове канела са цейлонската и касия, която се добива в Китай. Освен тях има индонезийска, виетнамска и още много други разновидности, в зависимост от страната на добив. Смята се, че цейлоннската канела и касия имат най-високо качество и поради тази причина са и най-скъпи. Те имат по-силен червеникаво-кафяв цвят и са по-ароматни, в сравнение с по-нискокачествените видове от Виетнам и Индонезия.

Канелата се извлича и преобразува във вида, подходящ за пазара, като стеблата на растенията се отсичат и се отделя вътрешната част на кората. Това се извършва най-често след дъждовните сезони, което прави процеса на преработка на суровия материал много по-лесен. Извлеченият суров материал от вътрешната кора се изсушава, навива се на ролки, които може да намерим на пазара във вид на канелени пръчки. Канелените пръчки може да се стрият на прах или се извлича екстракт от тях, който се включва в хранителни добавки.

Ползи на екстракта от канала при затлъстяване и в подкрепа на здравословните режими за отслабване

Научно доказано е, че екстрактът от канела има свойството да подкрепя и ускорява метаболизма, ако се употребява редовно. Това го прави подходяща добавка към диетичните режими за отслабване. По-бързият метаболизъм означава и по-ефективно изгаряне на излишните калории, които приемаме ежедневно с храната и напитките. Това води до подобряване на цялостната кондиция на тялото, повече енергия и по-висока активност, което води и до отслабване. Ако добавяте канела вместо захар към храната и напитките си, със сигурност ще намалите калорийния си прием.

 

Екстракт от канела при диабет тип 2

 

Съществува световна тенденция болните от диабет тип 2 стремглаво да нарастват с всяка следваща година. Смята се, че тази тенденция е свързана със застаряване на населението и наднорменото тегло. В клинично проучване, проведено в Китай, се установило намаляване на нивото на кръвната захар и триглицеридите при участващите диабетици, след 3-месечен прием на екстракт от канела.

 

Намалява възпалението

 

Възпалението е естествен процес, който е част от защитните механизми на тялото срещу болестотворни микроорганизми или при нараняване на тъканите. В същото време то може да доведе до сериозни здравословни проблеми, ако се развива неконтролируемо.  Екстрактът от канела притежава противовъзпалителни свойства и допринася са намаляване на вредните ефекти на възпалението.

 

При бактериални и гъбични инфекции

 

Освен противовъзпалителни, екстрактът от канела има и антибактериални качества. Един от основните компоненти на канелата е цинамалдехидът. Той е биофлавоноид, който придава характерния й мирис  и инхибира бактериалния растеж. Екстрактът от канела може да помогне за превенцията на поява на кариеси или лош дъх, както и при салмонелоза и други предавани чрез храната  инфекции.

 

При болест на Паркинсон


Заболяването включва симптоми като тремор и затруднение в изпълнението на  нормални движения като ходене. Въпреки че има лекарства, които намаляват негативните ефекти на симптомите, няма дефинитивно лечение. Научно проучване върху мишки, проведено в медицинския център на университета „Ръш“ в Чикаго, открива, че цейлонската канела намалява симптомите на заболяването и има потенциал в лечението му.

 

При болестта на Алцхаймер

 

Това хронично невродегенеративно заболяване, което засяга основно по-възрастните хора, отново няма лечение.  То се свързва с бавно развитие във времето, проблеми с паметта, мисленето и разпознаването. Има данни, че екстрактът от канела може да намали амилоидните плаки в мозъка, характерни за състоянието.

 

Подпомага способностите за възстановяване на тялото

 

Екстрактът от канела може да ускори заздравяването на рани и цялостно подкрепя процеса на възстановяване, като намалява възпалението. Комбинацията на канела с масло от мента има силно антибактериално действие и може да се прилага при повърхностни инфекции с някои щамове резистентни бактерии.

 Подобрява паметта

 

Екстрактът от канела може да подобри способността ни да запаметяваме нова информация. Мишки, хранени с високи дози канела подобрили способността да запаметяват трикове и да ги изпълняват по команда.

 

Потенциал при ракови заболявания

 

Ракът има много лица и все още няма универасално лекарство, което да избави хората от коварното заболяване.

Екстрактът от канела има потенциални ползи в комплексното лечение на различни ракови збаолявания, благодарение на множеството си ползи за здравето.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар