Добре познат като кулинарна билка, риганът е основен компонент на Средиземноморската кухня, където се използва за овкусяване и ароматизиране на редица храни. Понеже съдържа фитохимикали с мощни антимикробни ефекти, не по-малко застъпена е употребата му и като консервант и средство за удължаване срока на годност на месото и рибата. Наред с тези си приложения, риганът е и природен лек – от него се извлича така популярното масло (Oil of Oregano), чиито ползи засягат имунитета, дихателната система и стомашно-чревния тракт.

Риганът (Origanum vulgare) е многогодишно тревисто растение от сем. Устоцветни (Lamiaceae), високо до около 60 см и растящо в преобладаващата част от Европа и Русия (без далечния Север). Интродуцирано е и в Северна Америка. Листата са срещуположни, яйцевидно продълговати, с къси овласинени дръжчици. Цветовете  са червеникави или розововиолетови, по-рядко бели и са разположени в пазвите на прицветници. У нас расте из цялата страна, като стига почти до 2000 м надморска височина.

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ORIGANUM VULGARE

Състав, свойства и употреба във фитотерапията

Кои са биологично активните му фитохимикали:

  • монотерпеноидни феноли – карвакрол и тимол;
  • фенолни киселини – розмаринова киселина;
  • монотерпени – p-цимен, цис-оцимен;
  • терпенови алкохоли – линалоол;
  • сесквитерпени – кариофилен и др.

Главните фармакологично активни компоненти от този списък са карвакролът, тимолът и розмариновата киселина, като действието на карвакрола е изучено в над 800 проучвания, посочени в PubMed – № 1 световната база данни за научна литература, основана на доказателства.

 Основни свойства на маслото от риган:

  • антиоксидантно;
  • експекторантно;
  • антисептично;
  • антибактериално;
  • антимикотично;
  • противовирусно;
  • антипаразитно;
  • стимулиращо храносмилателните жлези;
  • засилващо тонуса на червата.

Кои състояния облекчава маслото от риган?

 Пероралната употреба се препоръчва при:

  • суха кашлица и затруднено отхрачване;
  • остри ринити и катари на горните дихателни пътища;
  • трахеит;
  • бронхит;
  • нарушено храносмилане;
  • метеоризъм (прекомерно образуване на газове) и подуване;
  • болки/спазми в стомаха и червата;
  • чревни паразитози;
  • чернодробни и жлъчни заболявания.

Локалната употреба се препоръчва при:

  • бактериални и гъбични инфекции върху кожата и лигавиците;
  • гъбички по ноктите;
  • акне;
  • екзема;
  • розацея;
  • псориазис;
  • мускулни болки;
  • ухапвания от насекоми.

Не бива да нанасяте ригановото масло в неразреден вид – винаги го разреждайте с друго базово, като например кокосово, арганово, от жожоба, зехтин и др. Гелът от алое вера също е подходящ избор, с уточнението, че маслото по-трудно се разпределя равномерно в него.

Съветваме ви също, преди същинската употреба, да направите предварителен тест за поносимост върху малка зона от кожата, за да предотвратите евентуални алергични реакции или прояви на свръхчувствителност.

 Срещу кои патогени е ефективно маслото от риган?

Установено е, че потиска мицелния растеж на едни от най-честите плесени по храните, попадащи в червата; успешно се използва и за ограничаване развитието на бактерията, причиняваща на язва, както и срещу различни видове стафилококи, чревни паразити, предизвикващите хранителни натравяния патогени, причинителите на вирусен гастроентерит и много други болестотворни микроорганизми:

  • Helicobacter pylori
  • Escherichia coli
  • Candida albicans
  • Salmonella sp.
  • Aspergillus parasiticus
  • Staphylococcus aureus
  • Proteus
  • Pseudomonas
  • Shigella
  • Blastocystis homini
  • Entamoeba hartmanni
  • Endolimax nana и др.

 Интересен факт е, че до средата на миналия век е била разпространена практиката с масло от риган да се дезинфекцират хирургичните инструменти. Този мощен антисептичен ефект се дължи основно на монотерпените карвакрол и тимол, чието действие се проявява както локално, така и след перорален прием по отношение на храносмилателния тракт и дихателната система.

 ОСНОВНИ ПОЛЗИ ОТ РИГАНОВОТО МАСЛО

  • Намалява възпалението на дихателната лигавица.
  • Втечнява бронхиалните секрети, разширява бронхите и улеснява дишането.
  • Потиска развитието на вируси, бактерии и гъби в дихателните пътища.
  • Засилва секрецията на храносмилателните жлези.
  • Стимулира жлъчния поток и подпомага разграждането на храната.
  • Нормализира изхождането при запек или диария.
  • Понижава образуването на газове и намалява подуването и тежестта.
  • Успокоява чревната лигавица.
  • Намалява пропускливостта на чревните стени.
  • Потиска размножаването на чревни паразити и гъби.
  • Подпомага терапията на гъбичните инфекции, засягащи кожата, ноктите и устната кухина.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар