Чували ли сте за готу кола? Възможно е да не сте, но пък е твърде вероятно да сте срещали името „азиатска центела“ в състава на немалко съвременните продукти в грижата за кожата на лицето. Всъщност двата термина отговарят на едно и също растение. То вирее в Азия и често го наричат „билката на дълголетието“. Терапевтичните му свойства са безброй. Въпреки че се смята за древно лечебно растение, интересът към неговите качества е жив и днес. Множество научни проучвания доказват ползите на готу кола. А какви са те, ще разберете в следващите редове.

Готу кола – спасителният пояс срещу студени крайници

Самата истина е, че готу кола има богата история в медицината на много древни народи. Факт е обаче, че популярността й днес нарасна главно поради нейното облекчаващо свойство при синдрома на студените крайници. Именно чрез този ефект билката добива изключителна слава през последното десетилетие. Според много учени, тя е едно от малкото натурални средства, които наистина редуцират честотата и степента на дискомфорт при симптома студени крайници. Специалистите обясняват това качество на растението с мощното му стимулиращо действие върху кръвообращението. На практика, готу кола се справя не просто ефективно, но и дълготрайно със синдрома на студените крайници, защото увеличава притока на кръв от краката до сърцето и обратно. 

Готу кола като представител на Царство Растения

Готу кола е класическо многогодишно растение. Ще се изненадате да разберете, че то всъщност е далечен братовчед на популярната подправка у нас магданозът. Подобно на него, и азиатската центела е значителна част от кулинарията, като най-често е съществен елемент в аюрведичните рецепти за супи, салати и чай. Аюрведа като холистична медицина препоръчва билката в защита срещу вирусите и бактериите, но също така и за успокоение на нервната система и някои  видове болки по тялото. В кулинарията се използват пресните листа на растението. За медицински цели най-често се прилагат запарки, отвари или екстракти на вече изсушени готу кола листа. Именно в тях учените са открили и най-голямо количество от характерните полезни вещества на билката.

Да надникнем в химичния състав на готу кола

Наличните вещества в една билка я определят като лечебна, полезна, вредна или отровна. Готу кола се откроява с изобилие от разнообразни по своите свойства и видове макро- и микроелементи. Учените споделят, че основните активни елементи на азиатската центела са сапонините. Те са характерни с регенериращите си свойства, поради което билката се прилага за общо възстановяване на тъканите във вътрешните органи, но също така и за заздравяване на външни рани. Любопитно е, че в корейската рутина за красота готу кола е най-често използваното и предпочитано средство срещу белези, хиперпигментация, зачервявания и остатъчни следи от акне. Ако се чудите как азиатската центела успява да се справи с тези несъвършенства и здравни проблеми, тайната е в стимулиращия ефект на сапонините. Те активират естествения процес по производство на колаген. Освен сапонини, в готу кола откриваме още и:

  • Брамомоид – вещество с успокояващо и профилактично върху нервната система действие;
  • Браминосид – активен елемент с релаксиращ ефект при наличие на тревожност, депресивни състояния и безсъние;
  • Стероли – подпомагат дейността на сърдечно-съдовата система;
  • Гликозиди – имат кардиотоничен ефект и подпомагат дейността на нервната система;
  • Танини – подкрепят нормалната обмяна на веществата и стомашно-чревните функции;
  • Биофлавоноиди – полезни при диабет, високи нива на лошия холестерол и други заболявания, характерни за модерното общество;
  • Фитостероли – поддържат в оптимално състояние артериите и подпомагат терапията при хипертония;
  • Огромно количество полезни мастни киселини – олеинова, палмитанова, стеаринова, линоленова и линолова – с общо укрепващо, възстановително и профилактично действие върху цялото човешко тяло.
  • Антиоксиданти, борещи се със свободните радикали и преждевременното стареене на клетките, в това число кверцетин и рутин;
  • Минерали: цинк, желязо, калий, мед, натрий, кобалт, манган и други;
  • Витамини: Е и С.

С какво още е полезна билката Готу кола според научните изследвания?

Подобно на много други азиатски лечебни растения, готу кола може също да се приложи в терапията на заболявания, свързани с различни органи и системи от такива. Универсалното й приложение я е превърнало в една от любимите активни съставки на добавки с профилактично, облекчаващо, регенериращо и антисептично действие. Наша задача в този материал обаче е да ви насочим към готу кола ползите, които са изведени и доказани по научен път от изследователите. Ето какво споделят те за азиатската центела:

  • Подобрява когнитивните способности, като има особено силен стимулиращ ефект най-вече върху паметта;
  • Може да подобри състоянието на пациенти с различни нервродегенеративни заболявания. В проучване от 2012-та година китайски учени установяват, че билката предпазва мозъчните клетки от допълнително увреждане, а освен това намалява количеството формирана плака, която се свързва пряко с прогресията на Болестта на Алцхаймер;
  • Има изключително благоприятно действие при ментални проблеми като тревожност, безпокойство и панически разстройства. А в изследване от 2013-та година се споменава, че част от анти-стрес качествата на растението влияят положително и при проблеми със съня. В друго проучване – от 2016-та година – след 2-месечен експеримент става ясно, че готу действа подобно на някои от най-често използваните съвременни антидепресанти, но без да предизвиква тежки странични ефекти и синдрома на „привикване“;
  • Растението се слави като отличен тоник за цялостната сърдечно-съдова система. Причината за това е, че подобрява значително кръвообращението, има противовъзпалителен ефект, а освен това редуцира подуването, което е добре дошло за хора с венозни проблеми, разширени вени и хемороиди. Същевременно, билката подпомага и дейността на сърдечния мускул и предпазва от отслабване на стените на капилярите.
  • Работи като природен детоксикатор, като предпазва от натрупване на голямо количество свободни радикали и тежки метали в тялото. Нещо повече – през 2017-та година в изследване се установява, че готу кола намалява страничните ефекти на някои видове антибиотици, изписвани при туберкулоза;
  • Действа болкоуспокояващо и антисептично. Благодарение на това качество центела азиатика продължава да е популярно средство за третиране на язви и рани по кожата в Азия, но също така представлява и незаменима съставка в съвременната козметична индустрия.

Готу кола за вътрешна употреба – предложението на Nature’s Way

В naturesway.bg винаги се стараем да предоставяме първокласни натурални продукти от водещи производители, с автентичен произход и надежден състав. Нашето предложение за хранителна добавка с готу кола пристига от Nature’s Way – лидер в сектора с хранителни добавки, чиято отлична репутация е гаранция за най-добро съотношение между цена и качество. Nature’s Way Готу Кола при студени крайници, лошо кръвообращение и липса на тонус действа и в подкрепа на мозъчната дейност и сърдечно-съдовата система. Той е с изцяло натурален състав, в който освен чист екстракт от центела азиатика е включен жизненоважният за човешкото здраве електролит натрий. Изборът ни се спира върху Nature’s Way Готу Кола капсули и заради наличието на всички необходими сертификати, удостоверяващи тяхното качеството и безопасност.

Моля, имайте на предвид, че приемът на готу кола не се препоръчва при бременност, кърмене и използване на други терапевтични билки. Съветваме ви да се консултирате предварително с медицинско лице, преди да започнете използването на това растение.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар