Все по-често експертите ни припомнят съвета от бащата на медицината, Хипократ „Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!“. Този безценен принцип съвсем не е заложен само в практиката на диетолога, от фитнес инструктора или семейния ви лекар. В духа на мисията за природосъобразен начин на живот множество компании създават натурални препарати, черпещи свойствата си директно от познати от трапезата ни продукти. Ето защо редица хранителни добавки днес – по съвсем нов, модерен и ефективен метод – ни помагат да си осигурим необходимите полезни вещества и подкрепа за профилактиката на здравето чрез доказали се като терапевтични хранителни продукти.

Такъв е и днешният герой на нашия материал – артишокът, който директно от Средиземноморската кухня се превръща в ключов фитоагент за домашната ни аптечка.

Артишок -  като растение и храна

Ще започнем с една шокираща за някои от вас новина. Артишокът не е зеленчук. Всъщност, той представлява вид трън. Дори е нещо като братовчед на магарешкия бодил. Двете растения дори имат много сходни терапевтични свойства.

В своята родина, Средиземноморието, артишокът, между другото, се използва от хилядолетия насам не само в кулинарията, но и в медицината. Като продукт от трапезата, растението често се използва за приготвяне на салати и други предястия, добавки към паста и тестени изделия, супи и дори здравословни смуути напитки.

В учебниците по ботаника артишокът се описва като многогодишно тревисто растение от Семейство Сложноцветни. На вид, а и по вкус донякъде, напомня на зелевите култури. Отглежда се сравнително лесно, като предпочита топъл и влажен климат.

Артишок -  като натурален лек

Причината мнозина да определят артишока като една от най-полезните храни в света е богатият му химичен състав. В действителност, това растение съдържа почти всички ключови витамини и минерали, от които се нужда тялото ви, за да функционира правилно. Артишокът е богат на:

  • Витамини:А, В1, В2, В4, Е, С, К1;
  • Минерали: калий, фосфор, натрий, манган, фосфор, желязо, цинк;
  • Хранителни вещества: чист растителен протеин, бавни въглехидрати, фибри и полезни мазнини;
  • Други: натурални антиоксаданти (главно флавоноиди), инулин и цинарин – горчиво вещество, на което основно се базират терапевтичните свойства на артишока.

Цинаринът в артишока разплага с антиоксидантен, противовъзпалителен и хепатопротекторен ефект. Това полифенолно съединение се счита за ключов фактор в противовъзпалителното, детоксикиращото и възстановяващото нормалния ход на редица биохимични процеси свойство  на растението.

Артишок -  като природен детоксикатор

Основното приложение на екстракт от артишок в медицината е прочистващото му свойство. От една страна, то се дължи на антиоксидантите в растението. Благодарение на тях организмът получава подкрепа срещу свободните радикали на изцяло клетъчно ниво, а външния ни вид – забавяне на появата на първите признаци на стареене. От друга страна обаче, артишокът подпомага функциите на черния дроб – основният прочистващ орган в тялото. Средиземноморската храна стимулира този процес на освобождаване от токсините. В същото време, артишокът намалява риска от свръхнатоварване на черния дроб. При високо ниво на токсини в тялото, функциите на органа намаляват, а състоянието му може да се влоши.

Артишокът също така прочиства организма, като:

  • Намалява нивото на липдната перодиксидация;
  • Стимулира естественото производство и съхранение на достатъчно голямо количество запас глутатион – царят на антиоксидантите в природата и човешкото тяло;
  • Редуцира риска от натрупване на плаки в кръвоносните съдове;
  • Намалява значително негативния ефект от вредни навици като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, но също така и от тежко и продължително лечение със синтетични медикаменти;
  • Активира естественото образуване на така важните жлъчни соли за протекция на коремните органи.

Способен ли е на още артишокът?

Всъщност, да, способен е. Артишокът разполага с много други полезни качества, за които се препоръчва както за директна консумация, така и за прием под формата на хранителна добавка. В научните изследвания, паралелно с детоксикиращата му функция съвсем логично се споменават и ползите от него при отслабване, както и възстановяване на нормалния метаболизъм и храносмилането. Артишок често се препоръчва при стомашни неразположения като газове, липса на апетит, болка или запек. Той подпомага и растежа на добрите бактерии в чревната флора. Предпазва стомашната лигавица от възпалителни процеси.

Артишок често се препоръчва и за:

  • Облекчаване на главоболието;
  • Тонизиране на тялото и лек срещу хроничната/сезонната умора;
  • Тежък ПМС;
  • Редица кожни проблеми;
  • Профилактика на хипертония и други хронични състояния като атеросклероза и диабет;
  • Възстановяване на хормоналния баланс;
  • Редуциране на нивата на лошия холестерол.

Nature’s Way капсули с артишок – сигурната профилактика за черния дроб

Истината е, че артишокът не е най-често консумираният и популярен зеленчук у нас. Но съществува и друга истина, изведена по изцяло научен път през годините – той разполага с незаменими ползи за човешкото здраве. Ако разпознавате собственото си здравословно състояние в тях, не е нужно дори да опитвате артишок. Достатъчно е да изберете качествена хранителна добавка с негов екстракт. Разбира се, за предпочитане е изцяло натурален препарат, създаден според всички международни стандарти за качество производител.

Нашето надеждно предложение са Премиум капсулите с екстракт от артишок на Nature’s Way. Изцяло натурален, произведен в модерни условия от опитен научно-изследователски екип, продуктът е придружен с всички документи за качество и множество препоръки от експерти от цял свят. Той дори съдържа известно количество екстракт от семена на магарешки бодил (досещате ли се, братовчедът по вид и свойства на артишока). Не съдържа ГМО и е подходящ за изцяло веган диета.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар