Клюквата, известна също така като червена боровинка, е вечнозелен храст с червени плодове. Червената боровинка представлява нискорастящ полухраст с дребни и кисели ягодовочервени плодове. Те са член на семейство растения Хедър. Най-често отглежданият вид е северноамериканската червена боровинка (Vaccinium macrocarpon), но в природата се срещат и други видове.

Поради много острия си и кисел вкус, червените боровинки рядко се консумират в суров, непреработен вид. Най-често те се консумират под формата на сок, който обикновено се подслажда или се смесва с други плодови сокове. Произвеждат се и други продукти на базата на червена боровинка като сосове, сушени боровинки, прахове и екстракти, които се използват за производство на хранителни добавки.

Червените боровинки са богати на различни жизненоважни витамини и растителни съединения, някои от които са доказано ефективни срещу инфекции на пикочните пътища.

Следващата статия разглежда най-иновативните продукти от серията с червена боровинка CranRx  на американската марка Nature’s Way, както и дава ценна информация за ползата от червените боровинки при инфекции на пикочните пътища.

На какви хранителни вещества са богати на червените боровинки?

Пресните червени боровинки са съставени 90 % от вода и 10 % въглехидрати и фибри. Това са основно прости захари, като захароза, глюкоза и фруктоза. Останалата част се състои от неразтворими фибри - като пектин и целулоза. Червените боровинки също съдържат и разтворими фибри. Поради тази причина, прекомерната консумация на червени боровинки може да причини храносмилателни симптоми като диария.

Основните хранителни вещества в 1 чаша (100 грама) сурови, неподсладени боровинки са:

  • калории: 46;
  • вода: 87 %;
  • протеин: 0,4 грама;
  • въглехидрати: 12,2 грама;
  • захар: 4 грама;
  • фибри: 4,6 грама;
  • мазнини: 0,1 грама.

Червените боровинки също така са богат източник на няколко витамина и минерали:

  • Витамин С - известен още като аскорбинова киселина, витамин С е един от преобладаващите антиоксиданти в боровинките. Той е от съществено значение за поддържането на кожата, мускулите и костите;
  • Манган - той е от съществено значение за растежа, метаболизма и антиоксидантната система на тялото;
  • Витамин Е - есенциален, мастноразтворим антиоксидант;
  • Витамин К1 - известен още като филохинон, витамин К1 е от съществено значение за съсирването на кръвта.

Полза от червените боровинки при инфекции на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища са широко разпространени не само в България, но и в световен мащаб. По-често срещани са сред женския пол.

Установено е, че най-честият причинител на уроинфекциите, особено на цистита, е бактерията E. Coli, която обитава чревната микрофлора. Проучванията сочат, че E. Coli причинява около 85 % от инфекциите на пикочните пътища и 90 % от случаите на остър пиелонефрит.

Червените боровинки са богати на проантоцианидини. Тези мощни вещества възпрепятстват прилепването на бактерията към стените на уринарния тракт, в резултат от което тя не може да причини инфекция.

Серия продукти с червена боровинка CranRx на американската марка Nature’s Way

 

CranRx Bioactive Cranberry е уникален за пазара продукт, който съдържа биоактивна червена боровинка. Допринася за нормалното  функциониране на пикочо-половата система.

CranRx Bioactive Cranberry е формулиран на базата на плодов концентрат, получен от 100 % цели плодчета на биоактивна червена боровинка и стандартизиран до проантоцианидини. Екстракта в продукта е уникален с това, че за създаването му се използват всички части на червената боровинка, включително сока, месото, кожата и семената.

1 капсула  е източник на 500 mg стандартизиран екстракт, получен от 25 000 mg пресни боровинки. Екстрактът е стандартизиран от разновидност на червената боровинка, която е богат източник на специален тип проантоцианидини от тип А. Проантоцианидините от тип А рядко се срещат в други растения и се отличават с мощната си терапевтична активност.

Различни клинични проучвания са доказали, че ползите от приема на 1 капсула от продукта на ден се равняват на ползите от консумацията на 284 гр. пресен сок от червена боровинка. Също така е клинично доказано, че CranRx Bioactive Cranberry спомага за облекчаване на симптомите при проблеми с уринарния тракт.

Продуктът спомага за облекчаване на симптомите при цистит, уретрит, бактериална вагиноза, гъбични инфекции и др. Съдържа концентрат от плод на червена боровинка (CranRx), витамин С и патентована пробиотична смес – източник на 3 пробиотични щама - Lactobacillus plantarum, Lactobacillus fermentum и Lactobacillus gasseri, осигуряваща 7 млрд жизнеспособни бактерии.

Продуктът е съставен от червена боровинка CranRx (100% цял плод), витамин С и D-маноза – мощна комбинация срещу упорити уринарни инфекции, като цистит, уретрит и др.

D-манозата, включена в състава на продукта, е естествен вид захар, открита в много плодове. Тя намалява риска от инфектиране на пикочния канал и пикочния мехур. Предотвратява последващи усложнения. D-манозата е полезна за флората на уринарния тракт, като осигурява защитата му срещу бактерии и други патогени.

Всяка доза (2 желирани таблетки) съдържа още 90 mg витамин С – мощен антиоксидант, който поддържа нормалното рН на уринарния тракт.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар