Маточина е терапевтично растение с доказани ползи за човешкото здраве. Можем да я определим като „естествено приспивателно“, което обаче не носи основните вреди на синтетичните й алтернативи, водещи до пристрастяване и прогресиращо редуциране на ефекта във времето. Билката има деликатно успокояващо действие и често представлява ключов помощен фитоагент за редица комплексни терапии. Научете повече за нея в днешния ни подробен материал.

Предварителни базисни бележки за природата на маточината

Маточината е позната като седативен еликсир от хилядолетия насам. Среща се и със следните имена: мелиса, лимонка и пчелно биле. Тя представлява многогодишно тревисто растение, характерно за целия европейски регион. Като представител на семейство Устноцветни, разполага с лесно разпознаваеми листа. Именно те привличат билкарите, медицинските експерти в търсене на билка, която да изследват, а и самите производители на хранителни добавки.

Подобно на много други растения с релаксиращ ефект, маточината влияе директно върху GABA рецепторите. Нейната основна активна съставка – розмариновата киселина – подобрява проводимостта на невротрансмитерите  и по този начин възстановява нормалните процеси на нервната система. Други не по-малко ключови компоненти в химичния състав на билката са:

  • Цитрал (вид терпен) – разполага с отлични антиоксидантни и бактериоцидни свойства;
  • Бета-кариофилен (също терпен) – често се сравнява с популярния в аптечната мрежа напоследък канабиноид от растението канабис, канабидиол, тъй като и двете вещества имат много сходно успокоително действие върху нервната система. То настъпва сравнително бързо и не крие значителни рискове от пристрастяване;
  • Есенциални масла, които също изобилстват от терпени – съдействат за антивирусната и успокояваща активност на билката, като в допълнение й придават и болкоуспокояващ и редуциращ сърцебиенето ефект;
  • Други полезни съединения – витамин С, олеинова киселина, алдехиди и ензими.

Влияние на маточината върху нервната система

Маточината намалява свръхвъзбудимостта на нервната система. Затова тя е една от най-често използваните билки при безпокойство, тревожност, силен стрес, невроза и някои форми на паническо разстройство. Това приложение на растението го превръща и в чудесен регулатор за нормалния сън. Според научните изследвания маточината не просто приспива, а нормализира естествения цикъл на съня – заспиване –сън-събуждане – като не води до привикване и носи сравнително дълготрайни резултати. Въпреки това, като всеки друг седативен билков продукт, и маточината трябва да се използва с повишено внимание с други средства (естествени или конвенционални със синтетичен характер) при безсъние и психични смущения.

След официалното одобрение на маточината като ефективно натурално средство при безсъние от Федералния институт по лекарствата и медицинските изделия на Германия, много местни изследвания й доказват ролята на естествен помощник при силен стрес и нервно напрежение. Причината е, че маточината успокоява тялото и ума, без да редуцира когнитивните способности. Напротив – доказано е, че билката може значително да подобри паметта, фокуса и концентрацията. Въпреки този стимулиращ ефект, тя носи облекчение за редица психосоматични симптоми при стрес и тревожност (например, сърцебиене, нервен стомах, главоболие и дори задух).

Последно, но не по важност, маточината повишава активността и на централната нервна система. Някои изследвания доказват, че билката успокоява и подобрява настроението, без да намалява работоспособността. Причината е, че растението има стимулиращ ефект върху мозъчната дейност. Ето защо то се препоръчва и при невродегенеративни състояния като Алцхаймер и деменция.

Още скрити потенциали на маточината в подкрепа на оптималното здраве

Много от допълнителните терапевтични свойства на маточината изхождат главно от влиянието й върху нервната система и нейния успокояващ ефект. Същевременно, билката разполага и с лечебни свойства, които са извън този обхват от медицинско приложение.

  • Стимулира естествените защитни сили срещу болестотворни патогени – гъбички, бактерии, вируси и паразити. Това качество се дължи на част от терпените и розмариновата киселина в маточината. В научните трудове се доказва инхибиращия ефект на билката върху познатите щамове Ешерихия коли, Стафилококи и други.
  • Подпомага борбата срещу оксидиране на клетките и преждевременното стареене, включително на кожата. Интересно е, че в дерматологията маточината се свързва и с известен защитен срещу вредните UV слънчеви лъчи ефект.
  • Нормализира на стомашно-чревните функции. Приемът на маточина може да успокои метеоризъм, подуване на стомаха, спазми и други симптоми, типични за рефлукс, язва и гастрит.
  • Блокира провъзпалителните клетки. Това свойства на маточината я превръща в ефективен лек срещу артитните симптоми.
  • Нормализира сърдечно-съдовата дейност. Препоръчва се при ускорен пулс, високо кръвно налягане и повишени стойности на триглицеридите и лошия холестерол.
  • Подпомага терапията на някои заболявания, свързани с щитовидната жлеза – Болестта на Грейвс и хиперфункция.
  • Намалява усещането за болка – мигрена, ПМС, зъбобол и някои очни заболявания.
  • Има благоприятно въздействие в терапията при епилепсия, тежки форми на херпес вируса, чернодробни смущения, свръхпроизводство на жлъчни сокове, намалено либидо, затлъстяване, анемия, атеросклероза и хронична умора.

Nature’s Way капсули с екстракт от листа на маточина – надеждният избор от водещ производител

Маточината може да се използва под формата на чай и етерично масло. В някои случаи част от нейните вещества са противопоказни, поради което се налага използване на специализирани формули. В тях се съдържа чист екстракт от активните съставки на маточината, комбинирани с други полезни съединения.

Нашата препоръка е да заложите на качествен продукт, лишен от каквито и да е вредни съставки, ГМО, глутен и алергени. Nature’s Way капсули с екстракт от листа на маточина са формулирани така, че да предоставят удобен и лесен прием. С тях получавате достъпна възможност да оптимизирате съня си и повишите устойчивостта на стрес.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар