Астрагалът се използва в традиционната китайска медицина от хиляди години. Често се комбинира с други билки за укрепване на тялото срещу болести. Астрагалът е адаптоген, което означава, че помага за защитата на тялото срещу различни състояния на стрес, включително физически, умствен или емоционален. Астрагалът помага за понижаване нивата на стрес, ефективен е и при чести промени в настроението и постоянно чувство на напрежение.

Какво представлява астрагалът?

Астрагалът е многогодишно растение, високо около 40 до 90 см., чиито произход е от северните и източните части на Китай, както и от Монголия и Корея. Има космати стъбла с листа, съставени от 12 до 18 двойки листчета.

Кои части се използват?

Корените на астрагала се събират от 4-годишни растения и са единствената част от растението, която се използва за лечение.

Полезно действие на корена от астрагал

  • Антиоксиданта активност

Астрагалът съдържа антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане. Използва се за защита и подкрепа на имунната система, предотвратяване на настинки и инфекции на горните дихателни пътища, понижаване на кръвното налягане, лечение на диабет и хепатопротекция.

  • Имуностимулатор

 Астрагалът има антибактериални и противовъзпалителни свойства, притежава изразено антивирусно и имуностимулиращо действие. Особено подходящ за превенция на простудни състояния и вирусни инфекции на горните дихателни пътища по време на студените месеци.

  • Натурално противостареещо средство

Астрагалът е мощен антиоксидант, който забавяне клетъчното стареене, причинител на редица заболявания. Клетъчното здраве е важен фактор за поддържане на пълноценен и продължителен живот.

  • В подкрепа на сърдечно-съдовото здраве

Флавоноидите, присъстващи в състава на астрагала, са антиоксиданти, които помагат за предотвратяване натрупването на плаки в артериите и стесняване стените на кръвоносните съдове. Спомага за понижаване на кръвното налягане и нивата на триглицеридите.

  • Антидиабетно средство

Проведени проучвания сочат, че астрагалът притежава способността да облекчава инсулиновата резистентност. Съдържащата се в растението колекцията от  антиоксиданти - сапонини, флавоноиди и полизахариди, го правих ефективно средство за подобряване състоянието при диабет от тип 1 и 2. Те са в състояние да увеличат инсулиновата чувствителност, да защитят бета клетките на панкреаса (клетките в панкреаса, които произвеждат и освобождават инсулин) и също така да действат като противовъзпалителни средства в области, които диабетът засяга.

  • Природен диуретик

Астрагалът притежава диуретични свойства - помага на тялото да се освободи от излишното количество течности, така подобрява работата на бъбреците и уринарния тракт.

  • Ефективен при безсъние

Безсънието, нарушенията на съня и тревожността могат да бъдат овладяни чрез редов прием на корен от астрагал. Чрез подобряване на цялостното здраве, метаболизма и хормоналния баланс, този корен може да помогне и за осигуряване на спокоен и релаксиращ сън.

 
  • Антитуморна активност

Според проведени проучвания в областта, коренът от астрагал може да спомогне за забавяне и стопиране растежа на туморните клетки. Това го прави особено подходящо съпътстващо основната терапия средство.

  • Подпомага регенерацията на кожата при рани и белези

Благодарение на своите противовъзпалителни качества, астрагалът намира успешно приложение като средство за лекуване на рани и по-бързото възстановяване при белези по кожата.

Кои са наличните форми на пазара?

Коренът от астрагал може да се предлага под различни форми като:

  • Тинктура (течен спиртен екстракт)
  • Капсули и таблетки - стандартизирани и нестандартизирани
  • Инжекционни форми за употреба в болнични или клинични условия в азиатските страни
  • Локално върху кожата

Астрагал - има ли странични ефекти?

Астрагалът обикновено се приема в комбинация с други билкови добавки. Когато се използва по подходящ начин, астрагалът има безопасен профил на приложение и малко странични ефекти. Много високи дози могат да потиснат имунната система. Така че трябва да избягвате употребата на астрагал при успоредно приемане на лекарства за потискане на имунната система.

Бременни или кърмещи жени не трябва да използват корен от астрагал. Ако имате заболяване на имунната система като множествена склероза, лупус, ревматоиден артрит или друго автоимунно заболяване, не трябва да използвате корен от астрагал.

Както при всяка билкова добавка, винаги се консултирайте с вашия лекар преди да стартирате приема на корен от астрагал.

С кои медикаменти взаимодейства?

Ако приемате някое от следните лекарства, не трябва да използвате астрагал, без първо да попитате лекуващия ви лекар:

  • Лекарства, които потискат имунната система.
  • Литий.

 Астрагалът може да затрудни тялото да екскретира литий, в резултат на което той се натрупва в опасни за човека нива.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар