Тенденцията в последните години e все повече хора да търсят решение за много заболявания в билките. Природата е създала многобройни растения с мощни свойства, които помагат на организма за много и различни заболявания. Билките са дар, който от векове помага на хората и им служи като верен помощник през всеки един ден, във всяка една ситуация. Дали става въпрос за най-обикновеното одраскване или за хронично възпаление, можем да се доверим на билките и техните свойства.

В сезона на грипа и настинките, всеки се опитва да подсили организма и имунната си система по естествен и натурален начин. На пазара можем да открием много продукти, които имат способността да подсилят имунитета, да ни тонизират и да предпазят организма от различни бактерии и вируси.

Билката ехинацея е верен помощник на всеки организъм, доказала се през годините и известна от векове с полезните си свойства, които подсилват имунната защита на организма и го пазят от различни бактерии и вируси.

Какво представлява?

Ехинацея представлява растение от семейство Сложноцветни (Asteraceae) и произхожда от Северна Америка. Цветовете наподобяват много на маргаритки, но вместо с бели цветове са с розови. Цъфтежът настъпва през втората година от засаждането. Има няколко вида ехинацея, като едни от най-популярните видове са:

  • Echinacea purpurea
  • Echinacea angustifolia
  • Echinacea pallida
  • Echinacea paradoxa

Мощните свойства на тази билка са познати от векове. Индианците например са я използвали за лечение на холера, треска, малария, лошо храносмилане, абцеси, както и като мощно защитно средство срещу змийската отрова.

Свойства на екстракта от ехинацея

  • Защитава и подсилва имунитета когато е под бактериална или вирусна атака

Тази не само красива, но и изключителна мощна на защитни свойства билка, помага на организма и изгражда стабилна защитна стена, която го пази от различни атаки на много вируси и бактерии. Ехинацеята се е доказала през годините със способността си да действа като силен имуномодулатор. Тя стимулира имунните функции на организма, като активира стволовите клетки, намиращи се в костния мозък и лимфната тъкан. Проведени медицински изследвания показват, че приемът на ехинацея защитава организма от различни вируси, бактерии и патогени, както и  скъсява времето на боледуване и спомага за по-бързото възстановяване  на организма  след прекарано грипно или вирусно състояние.

  • Действа като силен антиоксидант

 Оксидативният стрес може да причини разрушителен ефект на много клетъчни структури. Това не само може да доведе до клетъчно стареене, но и да е предизвика много  сериозни заболявания. Като естествен и силен природен източник на защитни свойства, екстрактът от ехинацея съдържа вещества, способни да стопират окислителното разрушаване. Антиоксидантите са много важни и защитават организма от  различни вредни за него свободни радикали.

  • Ефективно средство за успокояване на състоянието при хрема

 Хремата е състояние , при което от  околоносните кухини (синусите) се проявява повишена секреция на лигавична слуз. Симптомите на хремата  са няколко вида. Едни от най-срещаните са прозрачният секрет от носа (течащ нос с бистър секрет), запушен нос (гъста секреция), или често кихане придружено със сърбеж. Хремата може да е симптом на алергично състояние, настинка, грип или вирусно заболяване. Проведени проучвания показват, че приемът на ехинацея намалява симптоматика на хремата с до 58% , а когато е в съчетание с Витамин С, процентите нарастват до 86%. Тази красива и силна билка помага на организма и може да реши проблемите с хроничната и алергична хрема, както и да подсили имунния отговор на организма, когато е подложен на бактериална или вирусна атака.

  • Тонизира тялото и противодейства на хроничната умора

 Всеки човек е попадал в капана на умората. Хроничната умора е състояние, при което човек изпитва сънливост, лесна уморяемост и липса на тонус. Липсата на пълноценен сън, нездравословното хранене и прекаленото много задачи, които имаме през деня, могат да са причина за появяване на умора. Екстрактът от ехинацея притежава свойството да ни изкара от състоянието на хронична умора, да ни даде сили и енергия, да ни върне тонуса, който сме изгубили.

Билката има много лечебни свойства. Тя може да помогне на организма в борбата с бактериалните и вирусните инфекции. Проявява пречистващо действие върху кръвта и лимфата, помага за втечняване на бронхиалния секрет и подпомага отхрачването.  Преди да се започне прием, е препоръчителна консултацията с медицински специалист.

*Продуктите с екстракт от ехинацея не се препоръчват при автоимунни заболявания!

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар