Репеят е растение, традиционно използвано в холистичната медицина. Нативен за Европа и Азия, по-късно е бил пренесен на Американския континент, където се смята за плевел. Основните описани ефекти на билката са противовъзпалителен, детокскиращ и общопротективен.

Екзотичната история на репея

Данни за употребата на репей (Arctium lappa, Asteraceae) има още от 2 век пр.н.е. в Гърция, където извлек от корен е използван като тоник за пречистване на кръвта. Текст, упоменаващ употребата на репей, описва че „една чаша отвара от белен корен има изчистващ ефект при болни храчещи кръв“. В Китай и Северна Америка, билката също е намирала основно приложение като диуретик и противовъзпалително.

Въпреки, че репеят не се отличава със забележителен външен вид – големи, месести, груби тъмнозелени листа с горчив вкус и вретеновиден дълъг корен, с кафява до въглищно черна външна част – историите свързани с него са крайно интересни.

В англо-саксонския мит за репея се казва, че има способност да лекува земята, да я прави плодородна и да премахва магия и проклятия от нея. Това е свързано с факта, че репеят е двугодишен – в първата година, чрез мощните си корен и коренище, абсорбира огромна част от вредните натрупвания в почвата и ги неутрализира, а през втората се развива горната му част, която впоследствие облагородява земята под нея.

В Турция, се смята, че репеят отблъсква дяволи, демони и зли сили, поради което стилизиран мотив на листа от репей, се вплита в килими, дрехи и др.

Една от най-интересните истории свързани с билката включва шведския изобретател Джордж де Местрал, който през 1948, докато чисти глави от репей, полепнали по козината на кучето му, решава да види под микроскоп, защо те така се захващат за всяка материя. След като идентифицира малките кукички на база на тях създава един широко използван продукт, а именно велкро лепенката.

Биологично активният състав на билката е не по-малко впечатляващ

Репеят има разнообразен химичен състав, с което се обясняват и многобройните му фармакологични ефекти. Откриват се етерични масла, сесквитерпенови лактони, лапафени,  фенолни киселини и танини – хлорогенна киселина, изохлорогенна киселина, лигнани – неоарктиин и арктиин, полизахариди до 70%, от които 45% инулин, байкалин, аминокиселини, витамин Ц и др.

Лечебните ефекти са добре проучени и описани като те засягат храносмилателния тракт, черния дроб, кръвоносната система, дихателната система, възпалителни и неопластични процеси.

  • Антимутагеннният ефект се дължи на лигнаните в състава на репея. Наличието на фибри допринася за защита към външни токсични фактори, доказано в проучване на Barnes (2007).

  • Антиоксидантното действие на билката е доказано в проучване на Lin (2002), в което при приложена на екстракт от репей, върху плъхове с индуцирано чернодробно увреждане, посредством етанол и CCl4, се наблюдава подобрение в биохимичните параметри. Хепатопротективният ефект се дължи на флавоноидите. Същият ефект използва и Di Mambro (2005), но осъществява дерматопротективен ефект като прилага крем за възстановяване от оксидативни увреди и протекция от действието на свободни радикали върху кожата.

  • Противовъзпалителният ефект е много добре описан. Инхибирането на NO продукцията в макрофагите спомага за лечение на възпалителни състояния като ревматизъм и артрити. Лигнаните  лапаол F и диарктигенин са отговорни за този ефект, доказано в проучване на Park(2007). Проучване на Kim(2008)  e показало, е диарктигенинът също така инхибира продукцията на множество възпалителни медиатори в макрофагите – PGE2, IL-6 и др. Това се постига чрез намаляне на експресията на гена отговорен за техния синтез. Механизъм, който е много ценен при терапия на автоимунни заболявания.

  • Друго проучване разглежда антиалергичния аспект на противовъзпалителното действие. Арктиинът успява да стабилизира имунокомпетентните клетки и да предотврати дегранулацията им и освобождаването на цис-левкотриени. По този начин се намалят значително симптоми от страна на дермата и арктиинът е обещаващ кандидат при борбата с различни видове дерматити Knipping (2008).

  • Антинеопластичното действие на репея е показано първо в проучване на Uchiyama(2005) като екипът доказва, че байкалинът и генистинът са инхибитори на някои ДНК-полмерази. Екипът на Matsuzaki(2008) покзава, че арктиинът показва забавяне в растежа на някои туморни клетки, чрез намаляване на експресията на циклин D1 протеина. Ефектът се проявява, при различни карциноми – белодробен, меланома, колеректален, карцином на гърдата и остеосарком.

  • Пребиотичното действие на репея се дължи на високо съдържание на инулин. Проучване на Li(2008) показва, че екстрактът от билката води до стимулация в деленето и развитието на „положителните“ бактерии в ГИТ. Финалното количество бактериална маса в медиума с добавен екстракт е статистически повече, от бактериалната маса, в която няма добавен екстракт. Според изследователите това води до два основни ефекта – първо гастропротективен, поради способността на добрата чревна флора да се бори с патогени от различен произход и токсини. Второ чревната флора има имуномодулиращ ефект и води до подобрение на състояние свързани с възпалителни процеси – колит, гастрит, болест на Крон и др.

  • „Пречистващо действие“ и употреба като кръвен тоник са две от най-честото срещаните приложения на репея в текстове на китайската традиционна медицина. Всъщност става въпрос за антимикробното действие на билката. Борбата с инфекциите, премахването на гнойни фурункули, спада в температурата и лечението на инфектирани рани са довели до схващането, че екстрактът от репей пречиства кръвта. Антимикробното действие се дължи на полиацетиленовите БАВ, също така арктиопикринът има изразена грам-положителна антибиотична активност.

Продуктът Репей на Nature’s Way осигурява 475 мг биологично активен екстракт от корен в една капсула и цели 2850 мг в дневната доза от 6 капсули,  за оптимален ефект на всички активни компоненти. Редовният прием на Репей на Nature’s Way допринася за правилното фукнциониране на черния дроб, клетъчния растеж, стомаха, повлиява положително възпалителни процеси в организма и допринася за здравето на кожата и външния й вид. Продуктът е произведен и сертифициран по най-високите стандарти на GMP. Репей на Nature’s Way ценно допълнение към профилактиката на сезонните инфекции или добавка при лечението на остри и хронични заболявания.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар