Менопаузата е критичен период от живота на жената, свързан със значими хормонални, психологически и поведенчески промени. В тесен смисъл менопаузата е моментът на последната менструация, последван от 12-месечен период на липса на менструация. В широк смисъл менопаузата обхваща периодът на подготовка на тялото за прекратяване на менструацията и периодът на адаптация след този момент – т.нар. перименопуаза.

Перименопаузата продължава години и се характеризира с флуктуации на половите хормони, нерегулярност на менструалния цикъл, „горещи вълни“, промени в настроението, нарушения на съня, вагинален дискомфорт и други симптоми. Тези симптоми се дължат на пониженото ниво на естрогените и могат да бъдат облекчени чрез хормонална заместителна терапия или прием на естествени билкови продукти, богати на фитоестрогени.

Основни проблеми при менопаузата

  • Вазомоторни симптоми. Описват се като „горещи вълни“ – внезапен прилив на топлина в областта на лицето, шията и гърдите, продължаващ няколко минути. Дължат се на разширение на кръвоносните съдове, което се съпровожда с учестяване на сърдечния ритъм. 70% от жените съобщават за горещи вълни, особено в късния менопаузален период. С течение на времето тези симптоми се подобряват.

  • Вагинален дискомфорт. Тук се отнасят симптоми като вагинална сухота, парене, дразнене, усещане за незабавна нужда от уриниране, по-чести инфекции, сексуални нарушения. В хода на времето без терапия тези симптоми прогресират.

  • Остеопороза. Остеопорозата представлява понижение на костната плътност и промяна на структурата на костта, което води до повишена чупливост на костите. Остеопорозата засяга 30-40% от жените в менопауза.

  • Атеросклероза. Естрогените защитават жените от атеросклеротични промени на артериите преди менопаузата. След менопаузата сърдечно-съдовият риск на жените се повишава и се изравнява с този на мъжете. Променя се липидният профил на жените – повишава се концентрацията на „лошия холестерол“ и триглицеридите, понижава се нивото на „добрия холестерол“. Освен това се променя и глюкозният метаболизъм, което предразполага към развитие на висцерално затлъстяване.

  • Психологични нарушения. Менопаузата води до негативна промяна в качеството на живота на жените, нарушение на сексуалния им живот, загуба на самочувствие, проблеми в брака и др. Тези промени могат да доведат до развитие на депресия.

 

Хормонална заместителна терапия

Хормоналната заместителна терапия за запазване на костната маса, вагиналното здраве и облекчаване на менопаузалните симптоми е посрещната с много надежди. Идеята, че приемът на естрогенни препарати може да „запази младостта и женствеността завинаги“ съвпада по време с втората вълна на феминизма в края на 60-те години в западните общества. Това води до масово възприемане на тази терапия от жените.

9 години по-късно се появяват първите научни публикации с лоши новини – заместителната терапия с естрогени повишава риска от ендометриален карцином на матката 4 до 15 пъти според различни проучвания. Хормоналната терапия е обявена за опасна и приложението й е спряно.

В началото на 80-те години към естрогените се добавя и прогестоген, който предотвратява задебеляването на лигавицата на матката и понижава риска от развитие на ендометриален карцином. Днес хормоналната заместителна терапия е по-сигурна, но все още свързана с известни рискове и нужда от лекарски контрол. Поради това все повече жени търсят природни методи за облекчаване на симптомите на менопаузата.

Вечерна иглика за редуциране на симптомите при менопаузата

Фитоестрогените са растителни естрогени, които са подобни по структура и функция на естрогените, произвеждани в човешкото тяло.

Вечерната иглика е едно от растенията с фитоестрогенни свойства. Различни части от растението се използват във фитомедицината за повлияване на проблеми на женското здраве – горещи вълни при менопауза, пременструален синдром, дисменорея, противовъзпалителни ефекти и др.

Вечерната иглика е сред най-често използваните билки за подобряване на ранните симптоми на менопаузата. От семената на растението се екстрахира масло, което е богато на линолова и гама-линоленова киселина – две ненаситени мастни киселини със силно противовъзпалително действие. Маслото от вечерна иглика е предпочитан източник на гама-линоленова киселина, тъй като съдържа 10% от киселината в стабилно състояние. Маслото съдържа и много други биологично-активни вещества – флавоноиди, стероли, танини и др.

  • Маслото от вечерна иглика намалява горещите вълни при менопауза

Едно клинично проучване при 100 жени в менопауза показа, че ежедневният прием на 4 грама масло от вечерна иглика дневно в продължение на 1 месец води до изразено подобрение на горещите вълни, нарушенията на съня и мускулно-скелетните нарушения. Изследователите смятат, че подобрението на мускулно-скелетното здраве се дължи на противовъзпалителните ефекти на маслото от вечерна иглика. Използваната доза на маслото не е свързана с никакви странични ефекти.

Друго клинично проучване проследява ефектите на маслото от вечерна иглика по отношение на честотата, интензитета и продължителността на пристъпните горещи вълни при жени в менопауза. Приемът на масло от вечерна иглика в доза 500 mg дневно за 6 седмици води до леко подобряване на симптомите и до значимо понижение на нощните изпотявания при тези жени според собствената им оценка. По-слабо изразените ефекти в това проучване вероятно се дължат на по-ниската доза на маслото от вечерна иглика.

  • Маслото от вечерна иглика подобрява състоянието при психологичните промени вследствие на менопаузата

Приемът на масло от вечерна иглика повлиява благоприятно и при психологични оплаквания в резултат на менопаузата. В клинично проучване 89 жени в менопауза са приемали масло от вечерна иглика в доза 1 грам дневно или плацебо за 1 месец. Жените са проследени по отношение на проявите на депресия (усещане за безсмисленост, тъга, склонност към плач, липса на мотивация), раздразнимост (усещане за нервност, вътрешно напрежение, агресия), тревожност (усещане за страх) и психическо изтощение (невъзможност за работа, отслабване на паметта, липса на ориентация). При жените, които са приемали масло от вечерна иглика, е наблюдавано подобрение на настроението и подобрение на всички изследвани нарушения.

Масло от вечерна иглика 1300 mg – софтгел капсули

Маслото от вечерна иглика на Nature’s Way е формулирано в софт гел капсули в доза 1300 mg. То е студено пресовано от семената на вечерната иглика, напълно натурално, нерафинирано, нефилтрирано и съдържа омега-6 и омега-9 ненаситени мастни киселини – линолова, гама-линоленова и олеинова киселина. Подобрява общото състояние на организма, симптомите на менопаузата, състоянието на кожата и на нервната система. Препоръчителна доза: по 1 капсула 2-3 пъти дневно.

 

Използвани източници

  • Motaghi B, Safdari F, Raisi Z, Karimian Z. The effect of evening primrose plant on physical symptoms of menopause. JBUMS. 2017;19:34–40.
  • Kazemi F, Masoumi S, Shayan A, Oshvandi K. The Effect of Evening Primrose Oil Capsule on Hot Flashes and Night Sweats in Postmenopausal Women: A Single-Blind Randomized Controlled Trial. J Menopausal Med. 2021 Apr; 27(1): 8–14.
  • Safdari F, Motaghi B, Kheiri S, Karimiankakolaki Z. Effect of Evening Primrose Oil on Postmenopausal Psychological Symptoms: A Triple-Blind Randomized Clinical Trial. J Menopausal Med. 2021 Aug; 27(2): 58–65.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар