Кой ли не обича да хапва вкусни храни и да си партнира с чаша вино вечер  след прекаран дълъг и изморителен ден изпълнен с много задачи  както на работа така и вкъщи. Да, всеки обича, но трябва да имаме предвид следното: Прекаляването с приема на нездравословни  храни, алкохолът и приемът на различни видове лекарства може да се отразят зле на организма ни или особено на черния ни дроб.

Черният дроб представлява вторият по големина орган в човешкото тяло. Неговата работа не спира. Денонощните му дейности спомагат за изхвърлянето на ненужните и вредни за тялото ни токсини, преработват приетите от нас храна, алкохол и различни видове лекарства.

Черният дроб изпълнява много функции

Една от най-важните функции, изпълнявана от него е пречистването и филтрирането на кръвта. Именно в черния ни дроб има значителен прилив на кръв. Около 13% от цялата кръв в тялото  се намира в него. Опазването му  е изключително важно за здравето на човека. Черният дроб притежава силна детоксикираща способност и чрез многобройните си ензими обезврежда токсините приети с храната, алкохола и медикаментите. Черният дроб генерира  голяма количество топлина. По този начин участвайки в кръвообращението, тази топлина достига до всички части на тялото. Други също толкова важни функции, са съхранението на желязо и витамин А, преработката на алкохол, премахването на стари червени кръвни клетки, както и производството на протеини.

Черният дроб се нарича още висцерален орган и притежава способността да се регенерира

Има много растения, които могат да подсилят дейността на черния дроб, както и да са му от помощ когато неговите функции са отслабени, в резултат на вредни навици като приема на алкохол, мазни храни и приема на различни видове лекарства. Едно от тях е артишокът.

Какво представлява артишокът?

Артишокът не е точно зеленчук, а по-скоро представлява трън. Известен с многобройните си полезни свойства, в последните години той става едни от най- предпочитаните натурални методи за детокс на организма, регенерация на черния дроб както и е перфектен за прилагане при проблеми с храносмилането.

Полезните вещества можем да открием в листата на растението. Важен факт, който се отнася за всяко едно растение, от което извличаме неговите полезни свойства е правилното време за бране, или така наречената жътва. За артишока този момент трябва да бъде много внимателно изчислен. Трябва да е преди пъпките да са разцъфнали, защото листата стават прекалено твърди.

Съставът на Артишока е изключително богат. В него можем да открием важните за всеки организъм: Витамин С, Калий, Магнезий, Калций, Натрий, Цинк, Мед, Манган, Инулин, Стероли (понижават лошия холестерол), биофлавоноиди и Цинарин.          

Някои от многото ползи от приема на този зеленчук са следните:

  • Понижава кръвното налягане -  намиращият се в него Калий, действа като вазодилататор и по този начин разширява кръвоносните съдове и така понижава кръвното налягане, и може да се каже, че е подходящ да се приема от хора, страдащи от хипертония.

  • Понижава лошия холестерол - намиращите се в листата на артишока полезни съставки притежават способността да понижат високите нива на лошия холестерол. Холестеролът представлява мазнина, която се натрупва в артериите на сърдечно-съдовата система, стеснява притока на кръв, повишава кръвното налягане и може да е предпоставка за инфаркт и инсулт.

Най-основната функция и способност на този чудесен зеленчук е свойството му да регенерира черния дроб

Как става това?

Здравето на черния дроб е от изключителна важност. За да можем да му помогнем в ежедневната му работа, която включва изваждането на токсините, приети с храната, преработката на алкохола и различни медикаменти, е нужно да приемаме различни хранителни добавки, съдържащи Артишок.

В състава на Артишока можем да открием важните антиоксиданти цинарин и силимарин. Въпреки, че вече с години Артишокът се прилага за регенерация на черния дроб, досега няма точно обяснение как и по какъв начин се случва това. Това, което знаем е, че тези два антиоксиданта подобряват здравето на черния дроб като улесняват извеждането на токсините от черния дроб и тялото. Много проучвания показват, че тези антиоксиданти стимулират растежа и възстановяват увредените чернодробни клетки. Артишокът помага при възпалени жлъчни мехури, спомага за нормалното функциониране на жлъчката и стимулира производството на стомашни сокове както и на жлъчка.

Какви са симптомите на увреден черен дроб?

  • Загуба на апетит
  • Умора
  • Жълтеница
  • Подуване на корема

* Преди да започнете приема на Артишок, се консултирайте с медицински специалист или с лекуващия Ви лекар.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар