MCT Oil е уникален по своето качество и ефикасност продукт, чист източник на 100 процента MCT – средноверижни триглицериди, форма на средноверижни наситени мастни киселини (MCFAs). Основно предимство на MCT Oil е, че кокосовото масло в него е извлечено само от висококачествени кокосови орехи, а в състава на хранителната добавка липсват палмово или други пълнежни масла.
Основни ползи на MCT
Средноверижните мазнини се усвояват лесно и се изпращат директно в черния дроб, където имат термогенен ефект и способността да ускоряват и оптимизират метаболизма. Това е една от причините, поради която много специалисти твърдят, че MCT, включително кокосовото масло, се изгарят от тялото за енергия или „гориво“, вместо да се съхраняват като телесна мазнина.
Какво е MCT масло и с какво се отличава от обикновеното кокосовото масло
По-висока концентрация и различен състав на MCT
Основната разлика между MCT масло и обикновеното кокосово масло е, че MCT маслото е по-концентрирано и съдържа предимно капринова и каприлова киселини, за разлика от доминиращата лауринова киселина в кокосовото масло. Съществуват изследвания, че лауриновата киселина не действа биологично като други форми на по-къси MCT (или поне толкова бързо), което е една от причините, поради които привържениците на MCT смятат, че то е по-ефикасно от обикновеното кокосово масло.
По-бързо производство на кетони
Най-общо казано, колкото по-къса е веригата (което означава, че колкото по-малък е броят на въглеродите в киселината), толкова по-бързо тялото може да превърне мастните киселини в използваема енергия под формата на кетони. Кетоните са това, което тялото произвежда, когато използва мазнини за енергия вместо глюкоза, особено при следващите кето диета.
По-добро действие при проблеми с малабсорбцията
Независимо от точния вид MCT, всички те са полезни за цялостното здраве - особено за хора, които трудно усвояват други форми на мазнини, включително свързани с проблеми с малабсорбцията, храносмилателни разстройства като синдром на пропускливите черва, болест на Крон, инфекции на жлъчния мехур и др.
За какво помага
MCT Oil e чист източник на средно верижни триглицериди (MCTs), включително каприлова и капринова киселина, които се отличават със следните свойства.
Преитежаваантибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства.
Има силни антивирусни и антимикробни свойства. Каприновата киселина се превръща в монокаприн в тялото, където може да помогне в борбата с вирусите, бактериите и дрождите.
MCT Oil има ефективно действие като:
Може да помогне при отслабване/поддържане на тегло (включително при кето диета)
Съществуват многобройни научни доказателства, че MCT-маслото има положителен ефект върху разхода на енергия, изгарянето на мазнините и намаляването на теглото. Приемът му дава усещане за ситост, като в същото време оптимизира метаболитната функция на организма. Проучване от 2003 г., публикувано в Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders, показва, че след сравняване на дългосрочната консумация на MCTs и дълговерижнитриглицериди (LCTs) спрямо енергийния разход, телесния състав и окисляването на мазнините при жени със затлъстяване, MCTs са имали по-значими ефекти. Доказано е, че приемът на MCT в рамките на диета с насочен енергиен баланс предлага по-добра превенция на дългосрочното наддаване на тегло поради увеличаване на енергийния разход и изгарянето на мазнини.
Експериментални проучвания показват, че диетичните MCT потискат отлагането на мазнини чрез засилена термогенеза и окисляване на мазнини както при животни, така и при хора. С други думи, смята се, че те помагат на тялото да произвежда кетони, което ви дава същите ползи като кето диетата, без да е необходимо да намалявате въглехидратите до драстично ниски нива.
Всъщност MCT понякога се наричат „най-добрите мазнини за кетогенна диета“ поради техния загряващ ефект в тялото и способността им бързо да се използват за енергия, особено когато някой не яде много въглехидрати. Това ги прави идеални за кето диета, като помагат на тялото по-бързо да достигне кетоза. MCT са и сред най-добрите продукти за консумация при палео диета.
Помага за защита на здравето на сърцето
Какви са ползите от MCT маслото, когато става въпрос за сърдечно-съдово здраве? Проучване от 2010 г., публикувано в Journal of Nutraceuticals and Functional Foods, съобщава, че MCTs могат да помогнат за предотвратяване на развитието на метаболитен синдром - термин, даден на група състояния, включително метаболитни нарушения като абдоминално затлъстяване, дислипидемия, хипертония и нарушени нива на глюкоза.
Друго проучване от 2018 г. заключава, че MCTs показват по-защитни ефекти върху сърдечно-съдовото здраве при пациенти, хранени с диета с високо съдържание на мазнини, в сравнение с LCT. Смята се, че това се дължи на това, че MCT подобряват серумните липидни профили и намаляват общия холестерол в черния дроб.
Изглежда, че MCT са в състояние да помогнат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и смъртност като цяло, тъй като помагат за намаляване на шансовете за затлъстяване. Най-вероятно те имат този положителен ефект, защото имат противовъзпалително действие, бързо се преработват и усвояват, засищат и лесно се превръщат в енергия.
Подобрява работата на мозъка и помагат при Алцхаймер
Мозъкът до голяма степен се състои от мастни киселини, така че той има постоянна нужда от приема им, за да функционира добре. Това е и причината приемът на средноверижни глицериди като капринова и каприлова киселина да осигуряват бърза мисъл и концентрация, дори в напреднала възраст. Смята се, че средноверижните мазнини са едни от най-лесно смилаемите, използвани и защитни мастни киселини, които съществуват. Те могат да бъдат особено полезни за тези, които следват диети с много ниско съдържание на въглехидрати, включително кетогенна диета, тъй като проучванията показват, че могат да намалят неблагоприятните ефекти от кето-индукцията и да подобрят времето до кетоза.
Някои проучвания сочат, че използването на MCT може да помогне за подобряване на проблемите с паметта, включително при пациенти с болестта на Алцхаймер. Проучване от 2018 г. установява, че употребата на MCT по време на кетогенна диета помага на пациентите с болестта на Алцхаймер да изпитат подобрения в симптомите.
Помага при храносмилателни разстройства
Редица изследвания сочат, че средноверижните мастни киселини в кокосовото масло, особено каприловата киселина, могат да помогнат на пациенти, които имат определени храносмилателни разстройства. Те действат ефективно за унищожаването на широк спектър от патогенни вируси, щамове и бактерии, които причиняват проблеми с храносмилането, включително кандида, запек, диария, хранително отравяне, стомашни болки и т.н.
Противовъзпалителните и антибактериалните свойства на каприловата киселина могат да помогнат за управлението на състояния като възпалително заболяване на червата или синдром на раздразненото черво. И двете състояния включват възпаление, а понякога и бактериални инфекции в храносмилателната система. Антибактериалните свойства също могат да бъдат полезни за хора с болест на Крон или улцерозен колит.
Повишава енергията и подобрява спортните резултати
MCT се радват на огромна популярност сред спортистите, тъй като редуцират излишните мазнини, като същевременно осигуряват енергия и запазват мускулната маса. Те се прилагат и предтренировъчно за увеличаване на енергията и редуциране на умората.
За регулиране на холестерола
MCT Oil, чрез съдържащите се в него стредноверижнитриглицериди, оказва влияние върху холестерола, като повишава „добрия“ и редуцира (в по-малка степен) „лошия“.
Кокосово масло е чудесно както като средство за хидратация на косата и кожата, така и за намаляване на възпалението. Каприловата киселина притежава силни антибактериални и антимикробни свойства, които убиват бактериите, които живеят в кожата.
Кокосовото масло може да подобри симптомите на определени кожни заболявания като акне, екзема, псориазис, като овлажнява и успокоява кожата. Проучване от 2019 г. потвърждава, че нерафинираното кокосово масло може да помогне за потискане на възпалителните маркери и да подобри функцията на кожната бариера.
Срещу различните видове Candida
Редица изследвания сочат, че кокосовото масло и MCT в него (каприлова и капринова), могат ефективно да се справят с Candida. Те проявяват силна противогъбичната активност и разтварят клетъчната мембрана на дрождевите клетки Candida и така ги унищожават.
MCT Oil / 100% MCT Mасло от Кокос на Nature’s Way се произвежда от чисто кокосово масло извлечено от висококачествени кокосови орехи. Не съдържа палмови масла и хексан и няма вкус и аромат.